Ovilja att äta hö

Ovilja att äta hö är en av de vanligaste orsakerna direkt eller indirekt till sjukdom på kaniner, marsvin och chinchillor.

Hos kaniner som inte äter hö slits tänderna dåligt och på ett felaktigt sätt. Det orsakar problem med förvuxna tänder som hindrar djuret från att äta helt eller delvis.

För lite hö gör att mag-tarmkanalen inte utvecklas som den ska . De viktiga bakterierna i blindtarmen får inte rätt miljö att leva och växa i. Detta påverkar immunförsvaret negativt och viktiga vitaminer bildas inte. Ovilja att äta hö bör alltså åtgärdas!

Hur man lär en kanin, ett marsvin eller en chinchilla att äta hö

Alf-alfa-hö är generellt mer smakligt än vanligt timotej- eller gräshö. Rent alf-alfa-hö kan ges under en invänjningsperiod men bör inte ges under längre perioder eftersom det innehåller för höga halter kalk. Höga halter kalk i fodret under längre perioder kan bidra till urinstensbildning och andra urinvägsbesvär.

Ett annat sätt att locka djuret att äta hö är att fukta det för att dra fram smakämnena. Man kan lägga höet i ett durkslag och ånga det 7-8 minuter över en gryta med kokande vatten. Tänk på att fuktigt hö bör tas bort vid dagens slut om det inte ätits.

För att ytterligare förbättra smakligheten kan man finrivna morötter, äpple eller annat som djuret tycker smakar gott och blanda detta med höet så att djuret inte kan sortera ut bara det goda. Man kan även ta enstaka pellets och strö ut i höet så att djuret måste bearbeta höet för att komma åt godsakerna.

Man bör ge djuret gott om tid att lära sig äta hö. Att över natt ta bort all annan mat för svälta ut djuret kan vara förödande, eftersom kaniner, marsvin och chinchillor inte tolererar ens korta perioder utan mat. Bättre är att successivt minska ned på den onyttiga maten så anpassningen blir mer av övergående karaktär.

Låt det ta tid för din kanin, ditt marsvin eller din chinchilla att lära sig äta hö.

 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen