Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.

Magproblem hos kanin

Har din kanin plötsligt blivit ointresserad av att äta? Har den dragit sig undan eller slutat bajsa? Magproblem hos kanin är vanligt.

Problem med avstannad magtarmfunktion är tillsammans med tandproblem en av de absolut vanligaste orsakerna till varför kaninägare kontaktar veterinär. Om det händer din kanin är det bråttom. Du behöver snabbt kontakta veterinär för att sjukdomsförloppet ska kunna hejdas och kaninen räddas. Om sjukdomen upptäcks tidigt går det oftast att få kaninen helt frisk igen. Men ibland har sjukdomen ett så dramatiskt förlopp att kaninen inte går att rädda.

Det går att förebygga förstoppning hos kaninen. Om du ger den rätt kost med mycket fibrer behöver det aldrig hända.

Orsaker till magproblem hos kanin

Det finns två huvudanledningar till att kaninens mage börjar krångla. Den ena är brist på fibrer i kosten, den andra att kaninen av någon anledning slutat äta.

Fel foder

Om kaninen får mycket lättsmält föda som pellets och så kallade kaninblandningar, fungerar magens motorik med tiden allt sämre. Kaninen kan också bli kräsen och hellre välja den lättsmälta maten än det viktiga höet. Utfodringen av den felaktiga maten kan ha pågått länge men symtomen sätter alltid in akut.

Kaninen slutar äta

En kanin som är rädd eller stressad kan plötsligt sluta äta av sitt foder. Utekaniner kan bli skrämda av rovdjur och sätta sig i ett hörn och trycka. En kanin kan också ha ont från en annan sjukdom och slutar då äta. Vare sig den blivit rädd eller slutat äta på grund av smärta leder det till en stillastående magsäck.

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din kanin behöver undersökas.

Ge din kanin hö och bladgrönsaker varje dag för att undvika magproblem.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen