Mekoniumförstoppning hos föl

Precis som vuxna hästar kan föl få kolik. En av de vanligaste orsakerna till kolik på nyfödda föl är mekoniumförstoppning. Mekonium, eller tarmbeck, är den träcks om finns i fölets tarm när det föds. Det är viktigt att djurägaren är observant på att fölets magtarmkanal kommer i gång och att allt fungerar som det ska. 

Mekoniumförstoppning hos fölMekoniumförstoppning är en av de vanligaste orsakerna till kolik hos nyfödda föl. 

Orsak till ekoniumförstoppning hos föl 

Mekoniumförstoppning är en av de vanligaste orsakerna till kolik hos nyfödda föl. Mekonium är den träck som finns i fölets tarm vid födseln. Mekonium kallas också tarmbeck. Tarmbecket avgår normalt när fölet föds och tarmmotoriken kommer igång i takt med att fölet börjar dia. 

Symtom på mekoniumförstoppning hos föl 

Mekoniumförstoppning ses oftast hos föl som är under 2 dagar gamla. Dessa föl brukar krysta och flagga med svansen. Vid allvarligare symtom blir fölet oroligt, spänd i buken, lägger sig på rygg och buken blir utspänd. 

När ska jag söka vård hos veterinär?

Vid lindriga fall av mekoniumförstoppning kan djurägaren prova att ge enklare lavemang, men om problemet inte rättar sig snart rekommenderar vi att veterinär kontaktas så snart som möjligt. Förutom att koliksymtomen kan bli värre kan fölet också drabbas av andra sjukdomar som följd; koliken gör att fölet inte kommer till ro och kanske diar sämre, vilket i sin tur leder till bristande upptag av råmjölk och energibrist. Ihållande krystningar kan också öka risken för urinblåseruptur. 

Mekoniumförstoppning hos fölLindrigare fall av mekoniumförstoppning kan ofta lösas med lavemang. 

Vad gör veterinären?

Mekoniumförstoppning diagnosticeras oftast med hjälp av klinisk undersökning och sjukdomshistoria. Ultraljud och röntgen (ev med kontrast) används också ibland. I de flesta fall vill veterinären ta lite basala blodprover inklusive att kontrollera ifall fölet fått i sig tillräckligt med antikroppar från råmjölken. 

Behandling

Enklare mekoniumförstoppningar kan lösas med lavemang. Det finns lavemang som kan ges av djurägaren, men veterinären har mer effektiva lavemang. Fölen behandlas också med smärtstillande och kramplösande mediciner. Ibland behövs dropp och plasmatransfusion. Om det bedöms att fölet har risk att drabbas av sepsis kompletteras behandlingen med antibiotika. 

I de allra flesta fall löser sig mekoniumförstoppning med medicinsk behandling, men i enstaka fall behöver fölet genomgå en bukoperation för att lösa problemet.  

Vad kan jag göra själv för att minska risken att mitt föl av mekoniumförstoppning?

Stomjölk har en laxerande effekt och tarmmotoriken stimuleras av att fölet diar. För att minska risken för mekoniumförstoppning är det viktigt att fölet kommer i gång och diar normalt. Som djurägare är det, som alltid, viktigt att fölningen övervakas så att eventuella svårigheter uppmärksammas omgående och åtgärdas. 

Att fölet kommer igång och diar normalt är positivt ur många aspekter. Stomjölken har till exempel laxerande effekt vilket minskar risken för mekoniumförstoppning. 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen