Livmodersjukdomar hos kanin

Livmodersjukdomar hos kanin är vanligt. Kaninhonor är mycket fertila och utrustade med en livmoder som kan rymma många ungar. I naturen är det tänkt att honan skall få 1-2 kullar per år. I fångenskap blir situationen ofta att kaninhonan inte får någon kull ungar alls under sin livstid. Inte sällan är detta en bidragande orsak till livmodersjukdomar av olika slag. När organ står overksamma och inte får utföra sitt ”arbete” är risken större att det uppstår sjukliga förändringar.

När söker jag hjälp?

Vanligt förekommande är livmoderinflammationer och livmodertumörer. Symptomen kan vara relativt likartade och ibland ses båda sjukdomarna samtidigt.

Ägaren märker att något är på tok när kaninen har flytningar eller blödningar från könsvägarna. Symptomdebut brukar var vid  3-4 års ålder. Det är inte ovanligt att kaninen verkar må helt bra för övrigt. Men det kan vara vanskligt att vänta med att uppsöka veterinär framför allt om det förekommer blödningar.

Kaniner är duktiga på att dölja symptom och det är inte ovanligt med mycket hastiga sjukdomsförlopp.

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din kanin blir sjuk.

Vad gör veterinären?

Med veterinärundersökning och röntgen kan man fastställa om det är livmodern som krånglar. I de flesta fallen blir det aktuellt med en operation omgående. Då tas hela livmodern och äggstockarna bort så att återfall omöjliggörs.

Vid misstanke om stora tumörer är det bra att röntga före operation.  Detta för att utesluta synlig spridning till lungorna. Om spridning kan ses är det olämpligt att operera, kaninen bör istället avlivas.

Vid enbart livmoderinflammation då man i första hand ser bara flytningar, kan man få en förbättring med antibiotikabehandling. Tyvärr är tillfrisknandet mestadels tillfälligt och kaninen återfår besvären efter ett par veckor eller månader. Därför rekommenderas operation även i dessa fall.

Om kaninen är vid gott allmäntillstånd och inte allt för gammal är prognosen ofta god efter operationen. Med bra sövningsmetoder tolererar kaniner kirurgiska ingrepp bättre än vad många kaninägare tror.

Förebygg livmodersjukdomar hos kanin

Eftersom livmodersjukdomar är så vanliga på kaninhonor rekommenderar vi kastration, helst före 1 års ålder. Då är kaninen ung och inga sjukdomar har hunnit utvecklas och riskerna med ingreppet små. Generellt kan sägas att kaniner som inte skall gå i avel bör kastreras.


Kaninhonor är mycket fertila och utrustade med en livmoder som kan rymma många ungar. Om de inte får ungar i sitt liv kan det orsaka livmodersjukdomar.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen