Hästens syn
Artikelns innehåll
Evolutionärt är synen är viktig för hästens överlevnad. Det breda synfältet för att hästen lätt upptäcker rovdjur även när de kommer snett bakifrån eller från sidan. Hästar har bra syn och har klart bättre synskärpa än hundar och katter.
Ögats anatomi och funktion
Ljuset går igenom och bryts i den genomskinliga hornhinnan, främre ögonkammare och linsen. Det går sedan vidare genom glaskroppen och träffar näthinnan med fotoreceptorerna som omvandlar ljuset till nervimpulser som går via synnerven till hjärnan där bilden tolkas.
Hästens synfält
Hästar har förhållandevis stora ögon som är placerade på huvudets sidor. Ögonens placering ger hästen ett brett synfält, men större delen av synfältet uppfattas bara av den sidans öga. Det är endast på ett mindre område rakt fram som de båda ögonens synfält överlappar. Hästar har blinda fält precis framför nosen och rakt bakom svansen.
Hästen ser inte lika bra i hela synfältet. Överlappande synfält är viktigt för hästens förmåga att se tredimensionellt och bedöma avstånd, djup och hastighet, varför detta fungerar bäst för hästen rakt fram. Det går att bedöma djup och avstånd med bara ett öga, men då används andra visuella ledtrådar och det blir inte lika bra.
Åt sidorna ser hästarna inte lika tydliga detaljer men de är bra på att uppfatta upp rörelse, även i mörker, vilket kan förklara att hästar lätt blir rädda för saker som dyker upp plötsligt snett bakom dem.
Synskärpan
Hästens förmåga att urskilja små detaljer är sämre än hos oss människor, men bättre än såväl hund som katt (katter har i stället mycket bättre förmåga att uppfatta rörelse). Brytningsfel är inte heller så vanligt hos häst som hos oss.Huvudets position
Det har diskuterats ifall huvudets position under ridning påverkar hästens syn. Eftersom hästen kan justera ögonbulben som kompensation verkar det inte ha så stor betydelse för synen som man tidigare trott, men det är en fördel för hästen att kunna ändra huvudets position för att lättare kunna se hinder och bedöma avstånd.Hästar ser bra i fullt dagsljus...
Pupillen är också stor, oval och horisontellt orienterad, vilket ytterligare bidrar till hästens breda synfält. När pupillen drar ihop sig blir den nästan som ett horisontellt streck varför hästen behåller sitt breda synfält även i skarpt solljus när pupillen är hopdragen. I övre delen av pupillen sitter en mörk struktur som kallas corpora nigra. Man vet inte vad de är till för men en teori är att de fungerar som ett solskydd i starkt ljus. I linsen finns gult pigment som gör att blått ljus filtrerar bort. Detta minskar risken för att hästen ska bli bländad i skarpt ljus.…och de ser bra i mörker
Hästens stora ögon och gör att pupillen kan vidgas ordentligt och släppa in tillräckligt med ljus för att hästen ska se även i mörker. Även näthinnan är omfattande och innehåller många fotoreceptorer, vilket ger bra möjlighet att tillvarata ljus. Precis som vi människor måste hästarna få lite tid att adaptera till mörker; det tar en stund efter att ljuset släcks innan ögat anpassat sig till mörkret. I botten på ögat finns en reflekterande hinna som också förstärker svagt ljus (detta har inte vi människor) och det gör att ögat lyser när det belyses i mörker. Hästen har mycket effektivare mörkerseende än människor, men inte lika bra som katter.Färgseende
Hästar saknar fotoreceptorer för att uppfatta röda färger, vilket gör att färgskalan hos hästen ligger i blå/gul/grön och blir lite färglösare.Nedsatt syn
Enligt studier har kring 5% av våra hästar har nedsatt syn av någon anledning. Nedsatt syn kan orsaka såväl beteendeproblem som nedsatt prestation.
Synnedsättning kan bero på skador i ögat som gör att ljuset inte kommer igenom normalt, men kan också bero på skador på näthinna/synnerver eller skador i hjärnan. Den vanligaste orsaken till synnedsättning eller blindhet är uveit, vilket innebär inflammation i ögonkamrarna.
Det finns många exempel på hästar med allt från partiell synnedsättning till helt blinda som används och fungerar riktigt bra. Men att hantera en häst med synnedsättning kräver mycket jobb, anpassning och tålamod. Hästen är ett flyktdjur så kraftig synnedsättning innebär en säkerhetsrisk.