Hästens hovar

Hästens hovar. Ingen häst utan hov är ett gammalt talesätt och det ligger mycket i det. Var noga med  skötseln även under betet i sommar.


Var noga med hovarna även om den går på bete i sommar.

Viktigt att kratsa hästens hovar

Hovarna bör kratsas ur varje dag oavsett om hästen tränas eller inte. På så sätt upptäcks eventuella skador snabbt och kan åtgärdas innan de orsakar skada.

Anlita utbildad hovslagare

Oavsett om hästen är skodd eller inte behöver hovarna verkas regelbundet av en utbildad hovslagare. Vi rekommenderar verkning var 5:e-7:e vecka, men vissa hästar behöver åtgärdas oftare än så. När hästen blir lång i tån ökar belastningen på djupa böjsenan och risken skador ökar. På sommaren växer hovarna snabbare än på vintern så intervallet kan behöver ofta kortas.


Genom att anlita en kunnig, utbildad hovslagare och vara noggrann med verkningsintervallen minskar risken för hälta.

Gå en tappskokurs

Att kunna ta av en lös sko eller fästa en söm om är en stor fördel så kan ni inte redan det rekommenderas en tappskokurs. Med bra grundutbildning och lite basutrustning kommer ni långt när det gäller att ta av en lös sko, men så fort det handlar om något mer avancerat måste en riktig hovslagare konsulteras.


Det är bra att ha kunskap och utrustning för att kunna ta av en lös sko själv.

Kvalitén på hästens hovar

Vissa hästar har sämre kvalitet och känsligare hovar än andra. Det kan bero på medfödda olikheter, uppfödning, hovarnas utformning och hästens exteriör. Hovarna slits också olika beroende på hur hästen tränas och hålls.

Generellt är det viktigt att ha ett näringsrikt foder med tillräckligt med vitaminer och mineraler för att hovarna ska ha bästa förutsättning att utvecklas bra. Mycket utevistelse och träning på varierat underlag är också bra. Och regelbunden tillsyn av kunnig hovslagare.

Torra hovar

På sommaren tenderar hovarna att bli torrare och vissa får hovsprickor, speciellt om de gått oskodda. Det är tveksamt om hovfett minskar risken för detta, snarare är det vatten som behövs. Om hästen får sprickor var noga med att rengöra dem så att smuts och grus inte packas in i sprickan, och kontakta din hovslagare för vidare råd.


På sommaren blir hovarna lätt torra och risken för sprickor ökar. Genom att tillföra fukt kan risken minska.

Fler artiklar, tips och goda råd om häst hittar du på Djurvårdguiden.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen