Förlossningsproblem hos hund
Sök vård direkt
Detta kan vara ett akutfall som behöver vård omgående – kontakta veterinär.
Hitta närmaste akutmottagningArtikelns innehåll
Räknat från parning är den normala dräktighetens längd 58-68 dagar. Det mest exakta sättet att förutse när förlossning är nära är att mäta hormonet progesteron. Progesteron är det hormon som upprätthåller dräktigheten och det sjunker till basnivå dygnet före förlossningen. Ett annat tecken är att kroppstemperaturen sjunker för att precis innan förlossningsarbetet stiga. En vecka före beräknad förlossning är det lämpligt att börja mäta tikens kroppstemperatur morgon och kväll. Under veckan före förlossning pendlar temperaturen vanligtvis upp och ner för att sjunka markant, ibland så lågt som till 36 grader, något dygn före. Temperatursänkningen är ett tecken på att öppningsstadiet inletts.
Förlossningskomplikationer, medicinsk benämning dystoki, drabbar mellan 5 och 15 procent av dräktiga tikar.
Varningstecken på förlossningsproblem hos hund
- Första valpen inte har kommit 4 timmar från de första värkarna.
- Tiken har krystvärkar i över 30 minuter som inte leder till framfödande av valp.
- Om det går mer än 2-4 timmar mellan framfödandet av två valpar.
Valpningen bör av djurskyddsskäl inte pågå mer än ett dygn.
När ska jag söka hjälp?
Du bör söka hjälp om:
- Temperaturen har sjunkit kraftigt och återvänt till det normala utan att tiken börjar krysta.
- Grönsvarta flytningar utan att någon valp syns i födslovägarna (observera att grönaktiga flytningar kan vara normalt så snart första valpen kommit ut).
- Vattnet gick för 2 timmar sedan utan att krystandet har kommit igång.
- Svaga, oregelbundna krystvärkar i mer än 2-4 timmar.
- Kraftiga, intensiva krystningar i mer än 20-30 minuter utan att någon valp föds.
- Tikens allmäntillstånd plötsligt försämras.
Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa till vid förlossningsproblem.
Vad gör veterinären?
1. Undersökningen börjar med en noggrann utfrågning om dräktighetens förlopp och vilka symtom på förlossning och eventuella komplikationer du som djurägare iakttagit.
2. Blodprov tas för att bland annat analysera kalcium och glukos. Nästa steg kan vara att göra ett ultraljud för att se hur valparna mår. Röntgenundersökning visar hur många valpar det är, eventuella fellägen och annat.
3. I första hand försöker veterinären lösa förlossningsproblem medicinskt genom dropp och värkstimulerande medel. Om det är många foster, om de inte mår bra, om de ligger fel eller om tiken inte svarar på den medicinska behandlingen beslutas det om kejsarsnitt. Kejsarsnitt är inget som går att boka hos veterinären, ett kejsarsnitt sker alltid akut.
4. När ungarna är ute tas de om hand av djursjukvårdspersonal som frigör dem från navelsträng och hinnor och ser till att de kan andas och syresätta sig själva.
5. Det är extra viktigt att hålla nyfödda valpar varma eftersom deras kroppstemperatur sjunker lätt. Man gnuggar dem med mjuk och torr handduk över buk och bröst. Innan tik och valpar får gå hem vill djursjukvårdspersonalen se att valparna kommit igång att dia.