Enukleation
Artikelns innehåll
När kan det bli aktuellt att ta bort ett öga?
Trots att vi har tillgång till avancerad vård och möjlighet att diagnosticera och behandla många sjukdomar och skador är det tyvärr inte alltid det är vare sig medicinskt eller ekonomiskt möjligt att rädda ett öga.
Vid kraftigt trauma där ögat rupturerat eller skadats så allvarligt att behandling inte är möjlig är det uppenbart att ögat måste opereras bort om hästen ska fortsätta leva.
I andra fall är det svårare. Många ögonsjukdomar tar lång tid att behandla. Det krävs ibland medicinering i ögat flera gånger om dagen vilket kan vara svårt att genomföra; dels eftersom det är tidskrävande, dels eftersom det kan vara svårt att få hästen att acceptera behandlingen. Om hästen måste stå på djursjukhus för att behandlingen ska gå att genomföra blir det ofta kostsamt. Vidare löper en häst som har ont i ögat och ställs på boxvila ökad risk för kolik. Risken kan öka med vissa ögonmediciner, men kan samtidigt minskas genom extra övervakning gällande aptit och träck. För dessa mer komplicerade fall får sannolikheten för att hästens öga blir friskt får här vägas mot risker och kostnader. I vissa fall är det bättre att operera bort det sjuka ögat.
Hur går operationen till?
Operationen görs antingen med hästen under full narkos, eller på stående sederad häst under lokalbedövning. Vilket som rekommenderas kan vara olika beroende på vad kliniken/kirurgen har mest erfarenhet av, men styrs också av hästens personlighet och skadans natur.
Vid operationen tas ögat bort och ögonlocken sys ihop.
Hur mår hästen efter operationen?
De flesta hästar är lite medtagna efter narkos/sedering några timmar, men blir snart piggare. Många gånger blir det uppenbart hur ont hästen faktiskt haft från det sjuka ögat när man ser hur mycket bättre den verkar må ganska omgående efter operationen.
För att skydda operationsområdet får hästen ett bandage över ögat de första veckorna. Bandaget byts enligt anvisning från behandlande veterinär. Om det är stygn som ska tas bort görs detta vanligen 10–12 dagar efter operationen.
Det är vanligt med svullnad efter operationen; många gånger ser det i början ut som att det finns ett öga kvar under de stängda ögonlocken, men om inget implantat satts in (vilket oftast inte är fallet) kommer svullnaden att gradvis lägga sig. Som alltid vid operationer finns risk för sårinfektion, så om svullnaden blir omfattande, om hästen blir väldigt öm och varm i området, om hästen får feber eller om det kommer sekret från området bör du kontakta din veterinär.
De flesta hästar får antibiotika precis i anslutning till operationen och antiinflammatorisk medicin några dagar efteråt. Vanligen stannar hästen någon dag på kliniken/djursjukhuset för kontroll efter operationen.
Hur reagerar hästen när ögat är borta?
I många fall har hästen inte kunnat se speciellt bra på det sjuka ögat innan operation, och då har den redan anpassat sig lite. I andra fall är det en akut skada. Det är viktigt att vara observant på hur hästen reagerar och vara försiktig. Visa hästen var du är genom att småprata och ha kroppskontakt när du rör dig omkring den. Låt hästen vara i sin box tills den är helt bekväm innan den släpps ut i en mindre hage under uppsikt. Om allt går bra kan hästen gå tillbaka till sin vanliga hage när såret är helt läkt och bandage inte behövs längre, vilket brukar bli efter några veckor.
Klarar sig hästen med ett öga?
Den första tiden måste man vara försiktig. Hästar reagerar olika och vissa individer har svårare för att anpassa sig, men på sikt klarar sig de flesta hästar alldeles utmärkt med ett öga.
När hästen är bekväm med sina vardagliga rutiner i box och hage kan du börja träna. Börja från marken för att minska risken för skador. Gå promenader, longera och tömkör. När det fungerar kan du börja rida/köra igen. De flesta hästar återgår till arbete på samma nivå efter enukletionen som de gjort innan.
Trots att förmågan till avståndsbedömning delvis är beroende av överlappande synfält från två ögon har hästen redan väl utvecklad förmåga att använda alternativa metoder, eftersom de har så stora fält som bara ses med ett öga. Genom att ändra det kvarvarande ögonbulbens position och vrida på huvudet kan hästen till stor del kompensera för det saknade ögat och klarar även hoppning förvånansvärt bra med bara ett öga.
Även om hästen verkar helt återställd och fungerar fint med ett öga måste man hålla i minnet att den faktiskt inte kan se på den sidan ögat är borta, så viss försiktighet och anpassning måste göras. Det är också rimligt att vara lite extra rädd om det kvarvarande ögat där det är möjligt.