Vad är ortopedi?
Ortopedi fokuserar på djurets rörelseapparat - muskler, leder och skelett.
Tecken på problem och smärta i dessa delar kan exempelvis vara hälta, stelhet, svaghet, vinglighet, beteendeförändringar eller förlust av muskelmassa. Ortopedkirurgi omfattar behandling av benbrott och andra skador som påverkar kroppens möjlighet att röra sig.
Vad vi utför och behandlar på ortopediavdelningen
På Östersunds Djursjukhus tar vi hand om ortopediska patienter med såväl akuta skador som kroniska sjukdomar. Genom vår kompetens inom kirurgi och anestesi, moderna operationssalar, bilddiagnostikavdelning och rehab kan vi följa djuret från undersökning och diagnos hela vägen till rehabilitering.
Här behandlar och utför vi bland annat:
- Enklare frakturer
- Artroskopier (titthålskirurgi för att undersöka leder eller kirurgiskt behandla skador i eller omkring leder)
- Korsband-, knäskål- och frakturoperationer
- Diskbråck
- Ryggskador
- Kroniska ryggsjukdomar
Patienterna kan ha blivit remitterade till oss från utomstående veterinärkliniker eller komma från någon av våra andra avdelningar efter diagnosticering. Kräver patientens ingrepp någon specialitet som vi saknar, samverkar och remitterar vi direkt till lämplig djurklinik eller djursjukhus.
Hur går arbetet på ortopediavdelningen till?
Patienten kommer till ortopediavdelningen på en bokad tid eller som akutfall.
Vår specialutbildade och erfarna narkospersonal tar hand om ditt djur när det är sövt under operationen. Med moderna metoder och övervakningsutrustning blir narkosen säker och trygg för patienten. Smärtlindringen som alltid är individuellt anpassad påbörjas redan vid premedicineringen före operationen och fortsätter under och efter operationen. Förutom medicinsk smärtbehandling används tekniker som kylbehandling av extremiteter.
En medarbetare från ortopediteamet ringer upp dig när operationen är klar. Vid hämtning av ditt djur får du muntlig och skriftlig information om vad vi gjort och eftervårdsråd.
Är det ett större ingrepp stannar patienten över natten på kliniken för eftervård och smärtlindring. Katter och hundar sitter i separata stall för att skapa en så lugn och trygg miljö som möjligt under den tiden.
Inför ditt djurs utredning och operation
Vid en ortopedisk utredning krävs ofta bilddiagnostik med till exempel röntgen. Då behöver djuret sederas (få lugnande medel) för att vara så stilla som möjligt så bilderna blir optimala. För en säker sedering ska ditt djur ha fastat innan.
Inför en planerad ortopedisk operation behöver patienten fasta i minst 8 timmar innan sövning.
Vi som jobbar på ortopediavdelningen
Teamet på ortopediavdelningen består av erfarna veterinärer och kirurger, rutinerade operationssköterskor och djurvårdare. Samtliga har speciell utbildning för hantering av operationspatienten innan, under och efter det ortopediska ingreppet.
Våra öppettider
Kliniken
-
MåndagÖppet dygnet runt
-
TisdagÖppet dygnet runt
-
OnsdagÖppet dygnet runt
-
TorsdagÖppet dygnet runt
-
FredagÖppet dygnet runt
-
LördagÖppet dygnet runt
-
SöndagÖppet dygnet runt