Bilddiagnostik på Göteborgs Djursjukhus

Bilddiagnostik på Göteborgs Djursjukhus

Välkommen till bilddiagnostik-avdelningen på Göteborgs Djursjukhus. Här erbjuder vi ditt djur röntgen, ultraljud eller datortomografi för att diagnostisera och komma fram till rätt behandling.

Idag: 07:00 ­- 00:00

Butiken vardagar 07:00-21:00
Butiken helger 09:00-17:00

Bilddiagnostik

En bild säger mer än tusen ord och hos oss på bildavdelningen hjälper vi till att avläsa och tyda dessa ord i jakten på rätt diagnos och behandling.

Vi som jobbar på bildavdelningen är ett team bestående av veterinärer, djursjukskötare och djurvårdare med speciellt intresse inom området och många besitter stort kompetenser inom olika ämnet.

Hos oss kan vi hjälpa er med följande undersökningar:

 • Röntgen
 • Ultraljud
 • Datortomografi

Röntgen

Vi arbetar med en s.k. direktdigital röntgen som ger bilder med hög kvalitet samtidigt som undersökningen är mycket säkrare och går mycket snabbare än tidigare. Oftast kan man få svar direkt men vid speciella fall kan bilder skickas för bedömning hos specialist.

Röntgen kan användas för flera olika tillstånd; exempelvis kan man få hjälp att se om något ben är brutet, om något kan sitta fast i mag- och tarmkanalen eller för att bestämma antalet valpar vid en dräktighet.

När ni kommer till  oss på röntgen kommer ni få träffa en djurvårdare eller en sköterska som kommer hjälpa till att utföra önskad undersökning. Ibland kan patienten behöva få lite lugnande innan undersökningen för att vi ska kunna få optimala bilder. Alla som vistas vid undersökningen behöver bära särskilda förkläden i bly för att minska exponeringen av röntgenstrålar. Gravida får ej närvara vid undersökningen.

Hos oss har alla som utför röntgen genomgått en säkerhet- och strålskyddsutbildning.

Ultraljud

Med hjälp av högfrekventa ljudvågor kan vi visualisera kroppens inre organ, senor och muskler. Med informationen undersökningen ger oss så kan vi bistå de flesta medicinska eller kirurgiska områdena med utökad diagnostik för att kunna få en så korrekt diagnos innan eventuella invasiva ingrepp utförs.

Vi som jobbar med ultraljud har ett speciellt intresse och utbildning inom område. Vi har fortlöpande kompetensutveckling för att kunna hålla oss uppdaterade med de senaste rönen. Vi använder oss av maskiner av senaste modell vilket ger oss en hög kvalitet vid undersökningarna.

Ultraljud kan användas för många olika ändamål. Man kan utföra dräktighetskontroller, se om ett främmande föremål sitter fast i mag- och tarmkanalen, vid hjärtfel kan man finna orsak och se om och hur mycket hjärtat är påverkat och mycket mer.

När ni kommer till oss för ett ultraljud så behöver man i de flesta fall klippa bort en del päls på området som ska undersökas. Detta för att man ska få en så bra bild som möjligt. Många gånger är det av stor vikt att patienten ligger stilla och kan då behöva få lite lugnande medicin för att få genomfört undersökningen. Vi vill helst inte att ert djur skall ha ätit precis innan undersökningen då det kan försvåra diagnostiken. Om urinprov skall tas skall de heller inte ha kissat på 2-4 timmar innan. Fråga vad som gäller för ert djur vid bokning!

Som oftast får man svar direkt vid undersökningen.

Datortomografi (kan även kallas för skiktröntgen eller CT)

Detta är en undersökning likt vanlig röntgen fast där man låter röntgenröret snurra runt patienten så att man med hjälp at datorn kan bygga upp en 3D bild med mer information än vad en vanlig röntgen ger.

Datortomografi kan användas för många ändamål. Det kan ge oss en bättre bild på skelettet för att vidare kunna utföra en eventuell operation, det är bra vid ledskador, problem i lungorna eller vid symptom från näshålan.

När man utför denna undersökning är det av största vikt att patienten ligger helt stilla så vi ger alltid lugnande medicin eller narkos vid tillfället. Då patienten alltid får sova vid undersökningen så är det bra om patienten inte fått äta precis innan.

Som oftast skickar vi vidare våra bilder för granskning av specialist. Beroende på hur akut fallet är så är svarstiden olika och kan variera mellan ett par timmar till 2 veckor.

Våra recensioner

Charlotte Nilsson

5

Kommer in med min katt med återkommande magproblem. Yandira mendosa tar emot oss med otrolig empati (mot både mig och min katt) på jourtid söndag kväll. Försöker rädda situationen utefter mitt oförsäkrade tillstånd. Det har funkat förr, men det var dags att gå till botten, dan efter. Trevlig empatisk personal. Fint bemötande rakt igenom, skratt, lättsamt, fint. Har sökt många gånger men nu äntligen fick jag gå till botten med min katts magproblem, som varken är cancer eller njurar (som tidigare föreslagits), utan nån form av katt-ibs som kan medicineras. Tack ❤️

Anki Rydholm

5

Vår lilla dvärgschnauzer fick akut pyometra med vätska i buken, låga vita blodkroppar och dåligt allmäntillstånd. Fantastisk veterinär som, trots inga akuta operationstid, ordnade så hon kunde opereras snabbt. Med detta fantastiska bemötande både vi och hunden fick så släppte den värsta stressen, man kände att hon skulle få bra vård. Vi är så tacksamma för all hjälp och väntar nu på att lilla Agnes ska bli pigg igen.

Susanne Rudberg

5

Vilken fantastisk personal med proffsigt bemötande från första samtalet till utskrivningen. Akut tarmoperation, ingen veterinär som hade öppet i Värmland. Är så tacksam att ni tog emot oss. Sally (drever) mår alldeles utmärkt ,ärret ser snyggt ut. Veterinär Jakob gjorde ett suveränt jobb. Bugar och bockar av tacksamhet Sally hälsar till er alla. Familjen Rudberg Säffle.

Kicki Vennberg

5

Fantastiskt bemötande av min Leiah när hon fick en akut njurskada dagen före julafton, snabb behandling och mycket kunnig personal gjorde henne snabbt piggare. Fick stanna två nätter för uppföljning. Nu hemma o myser med sin kompis. Tusen tack för all hjälp

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Butiken vardagar 07:00-21:00
Butiken helger 09:00-17:00
Helgdagar och andra öppettider

Djursjukhuset

 • Måndag
  07:00 ­- 00:00
 • Tisdag
  07:00 ­- 00:00
 • Onsdag
  07:00 ­- 00:00
 • Torsdag
  07:00 ­- 00:00
 • Fredag
  07:00 ­- 00:00
 • Lördag
  09:00 ­- 00:00
 • Söndag
  09:00 ­- 00:00

Butiken

 • Måndag
  07:00 - 21:00
 • Tisdag
  07:00 - 21:00
 • Onsdag
  07:00 - 21:00
 • Torsdag
  07:00 - 21:00
 • Fredag
  07:00 - 21:00
 • Lördag
  09:00 - 17:00
 • Söndag
  09:00 - 17:00

Facebook inlägg