Varför äter inte kaninen?

Varför äter inte kaninen? Det finns flera olika orsaker.

Tandproblem

Att kaninen inte äter kan vara tecken på tandproblem. Problem med kaninens tänder är en av de allra vanligaste orsakerna till varför kaninägare kontaktar veterinär. Oftast handlar det om dåligt slitage av kindtänderna eller ett bettfel. Det går att förebygga tandproblem med rätt utfodring. tandproblem hos våra kaniner är svåra att undersöka själv. Det bästa är att du uppsöker en veterinär så snart som möjligt.

Felaktig utfodring

En annan vanlig orsak till nedsatt aptit är att kaninen står på en kost som innehåller alltför lite fibrer och för mycket kalorier. Denna kombination kan leda till fetma, fettlever och dålig motorik i magtarmkanalen.

Andra orsaker till att kaninen slutar äta

Mindre vanliga, men mycket allvarliga tillstånd som kan leda till upphörd aptit, kan vara livmoderinfektion, bölder, luftvägsinfektion, magtarminfektion, infektion i mellanörat, intag av giftiga produkter samt infektion i urinblåsa eller njurar.

Upphörd aptit som inte går över på 48 timmar är alltid något du bör kontakta din veterinär för. Det gäller även om din kanin uppför sig helt normalt i övrigt! Kaniner utvecklar snabbt problem med levern om de går utan mat i långa perioder. Om levern drabbas kraftigt kanske det inte finns något sätt att vända utvecklingen. Tidig diagnos och behandling av upphörd aptit är bästa sättet att rädda kaninens liv.

Här får du råd om skötsel av kanin »

Om din kanin slutar äta beror det troligen på tandproblem.

 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen