Så fungerar kaninens matsmältning

Så fungerar kaninens matsmältning. I det vilda äter kaninen mycket fiberrik mat. Därför är kaninens matsmältningssystem skapat för att det alltid ska finnas mat som bearbetas där, antingen i magsäcken eller i den jättestora blindtarmen. Våra tama kaniner behöver också rätt foder för att magen ska fungera.

Så fungerar kaninens matsmältning – magen behöver fibrer

Svårsmälta fibrer i hö är grunden till kaninens hälsa. Fibrerna krävs för att hålla tänderna i trim, och de krävs också som motor för en fungerande mag- och tarmmotorik. Bra mat för en kanin är hö och bladgrönsaker.

En ond cirkel

Om kaninen slutar äta stannar också magtarmfunktionen upp efter bara några timmar. Eftersom det alltid finns lite foder kvar i både magsäcken och tarmen kan det börja jäsa och orsaka gasbildning. Gasen gör att organet tänjs ut vilket ger upphov till smärta. Smärtan gör att kaninen inte vill äta, och så har en ond cirkel skapats.

Kaninen visar inte smärta

Tänk på att kaninen inte visar smärta förrän det är mycket långt gånget. Det beror på att kaninen har sitt vilda beteende kvar. I vilt tillstånd är ett sjukt djur ett tacksamt byte för rovdjur.

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din kanin mår dåligt.

Skötsel av kaniner »

Hö och bladgrönsaker är bra för våra kaniner.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen