Magatoni hos kanin, marsvin och chinchilla

Begreppet magatoni betyder att magsäcksaktiviteten avstannat.  Det innebär att magsäcken ej töms ut i tunntarmen. Även tarmrörelserna står stilla och foder passerar ej i mag-tarmkanalen överhuvudtaget. Symptomen är således att djuret inte bajsar och i de flesta fall heller inte äter. Magatoni hos kanin, marsvin och chinchilla är vanligt.

Det är ett mycket vanligt tillstånd på framför allt kaniner. Även marsvin och chinchillor drabbas ibland. Tillståndet är mycket farligt eftersom det kan utvecklas till livshotande sjukdomar. Till exempel trumsjuka (gasfyllnad i tarmen) och magsäcksöverfyllnad (kraftig vätskeproduktion i magsäcken). Båda dessa sjukdomar kan inom några timmar leda till dödsfall för det drabbade djuret.

Orsaker till magatoni hos kanin, marsvin och chinchilla

 • Orsakerna till magatoni kan vara flera. De vanligaste är felaktig utfodring och stress.
 • Många kaniner, marsvin och chinchillor får en alltför fiberfattig, men även för fett- och kolhydratrik diet. Eftersom dessa djurslag (i synnerhet kaniner och marsvin) är utpräglade grovfoderätare är hela deras mag-tarmkanal anpassad för gräs, växtdelar, blad och bark.
 • Ges för mycket av andra fodermedel som pellets med låg fiberhalt, kanin- och gnagarblandningar, grönsaker i form av tomater, gurka, morötter etc, frukt, knäckebröd, skorpor och annat godis, kommer magtarmkanalens uppbyggnad anpassa sig efter dessa. Det innebär att motoriken avtar och att slemhinnan på insidan av tarmen förändras.
 • Om man inte rättar till utfodringen är det stor risk att rörelserna avstannar helt och ingen avföring alls passerar. Djuret får då magknip och slutar att äta, vilket bara förvärrar situationen.
 • Ibland kan den utlösande faktorn för magatoni vara stress i form av resor, miljöbyte, olyckliga möten med hundar, katter och andra rovdjur. För det mesta ”räcker” det dock med den felaktiga dieten. Tyvärr kan även korrekt utfodrade djur drabbas av magatoni vid kraftig stress men riskerna är väsentligt mycket mindre.

När söker jag hjälp?

Så fort en kanin, ett marsvin eller en chinchilla uppvisar tecken på att inte äta och/eller bajsa, måste man söka veterinärhjälp omgående. Det finns risk för att den drabbats av magatoni, eller kanske till och med allvarligare tillstånd.

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om ditt djur behöver undersökas.

Behandling vid magatoni hos kanin, marsvin och chinchilla

 • Behandling sätts in för att få igång motoriken igen.
 • Eftersom djur som varken äter eller dricker snabbt blir uttorkade måste djuret få dropp på kliniken.
 • För att sätta fart på mag-tarmmotoriken ger man dessutom mediciner som stimulerar både aptiten och rörelserna i magtarmkanalen.
 • Det bildas snabbt gas i en stillastående tarm, vilket föranleder medicinering med ett läkemedel som förebygger detta och tar hand om redan uppkommen gas.
 • Djur som inte äter ska stödmatas så att det finns foder för magtarmkanalen att ta hand om. Det finns idag bra färdigprodukter för detta. Som ägare till gnagare bör man alltid ha ett par påsar stödmatningsfoder samt en plastspruta för giva i munnen hemma.
 • Det brukar ta allt från någon dag till 4-5 dagar innan man får igång mag-tarmmotoriken.
 • Om djuret är mycket medtaget eller om ägaren inte har möjlighet att behandla själv, kan det vara anledning att skriva in djuret för behandling på kliniken.
 • Under hela behandlingstiden finns det risk att följdsjukdomar utvecklas, men naturligtvis gör man allt för att förebygga detta.

Förebygg magatoni

Det bästa är att utfodra sin kanin, sitt marsvin eller sin chinchilla så korrekt som möjligt. Då minskar riskerna för magatoni och många andra allvarliga sjukdomar. Läs gärna våra skötselråd för mer detaljerad information.

Magatoni förekommer hos marsvin, kaniner och även chinchillor.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen