Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.
Medicin - Sävedalens Veterinärklinik

Medicin Sävedalens Veterinärklinik

Medicin

Diabetesmottagning

På vår diabetesmottagning finns veterinär och djursjukskötare med lång erfarenhet och stort intresse av att diagnostisera och behandla hundar och katter som drabbats av diabetes mellitus (”sockersjuka”).

Vid diabetes mellitus har hunden eller katten ett förhöjt blodglukos (blodsocker) och glukos (socker) i urinen orsakat av en relativ eller verklig brist på insulin. Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln (pankreas). Insulin krävs för att kroppens alla celler ska ta upp glukos och utnyttja det som energi. Man vet inte med säkerhet varför hundar och katter får diabetes, men hormonpåslag, övervikt, infektioner och immunologiska tillstånd finns bland möjliga orsaker.

 

Efter en måltid stiger blodsockernivån och då svarar bukspottkörteln med att frisätta insulin. Vid diabetes mellitus saknas denna respons eller så svarar cellerna inte normalt på insulinets effekt. Följden blir då att blodsockernivån förblir hög och cellerna i kroppen får energibrist och hamnar i ett svälttillstånd.

SYMTOM VID DIABETES

 • Ökad törst
 • Ökad urinering
 • Ökad aptit
 • Avmagring
 • Sämre pälskvalitet

DIAGNOSTIK

Din veterinär misstänker diabetes mellitus om ditt djur uppvisar ovan nämnda symtom. Då tas ett blodprov i vilket man påvisar högt blodsocker. Ofta vill man även kontrollera ett ämne som heter fruktosamin. Fruktosamin återspeglar djurets blodsockervärde från de senaste 2–3 veckorna och ett högt värde på fruktosamin ger därför en mer tillförlitlig diagnos. Man tar alltid även ett urinprov för att påvisa glukos i urinen.

Ibland utförs även annan diagnostik så som utökade blodprover, ultraljudsundersökning och röntgen i syfte att ta reda på om det finns andra, bakomliggande skador eller sjukdomar som kan ha gett upphov till utvecklandet av diabetes.

BEHANDLING

Diabetesbehandling innebär en hel del nytt för husse och matte att lära sig. Som djurägare får man lära sig att själv injicera sitt djur med insulin. Insulin ges 2 gånger dagligen; morgon och kväll med 12 timmars mellanrum. Det tar ofta några veckor innan man har ställt in rätt dos. Dosen regleras av din veterinär och beslut om att höja eller sänka dosen styrs av hur djuret mår och hur djurets blodsockervärden ser ut.

 

För att uppnå ett så bra resultat som möjligt krävs det engagemang både från veterinären och djurägaren. Vi som arbetar på diabetesmottagningen på Sävedalens Veterinärklinik vill göra allt för att du som har en hund eller en katt med diabetes ska känna dig så trygg som möjligt och vi ser fram emot ett nära samarbete med dig och ditt djur.

 

Våra recensioner

4

Fint och trevligt bemötande både av oss och hunden o bra information om vad dom ska göra med hunden Elsa

5

Nice caring friendly staff.

5

Bra bemötande både mot mig och katten!

5

Så himla bra veterinär, vår katt kunde inte sluta spinna och tyckte också om henne.

Baserat på recensioner från Google

Kliniken

 • Måndag
  08:00 ­- 17:00
 • Tisdag
  08:00 ­- 17:00
 • Onsdag
  08:00 ­- 17:00
 • Torsdag
  08:00 ­- 17:00
 • Fredag
  08:00 ­- 17:00
 • Lördag
  Stängt
 • Söndag
  Stängt

Medarbetare

Pernille

Specialist i hundens och kattens sjukdomar

Pernille

Klinikchef

Pernille tog veterinärexamen vid SLU i Uppsala 2010. Hon har tidigare arbetat på Södra Djursjukhuset i Stockholm, på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg och på Norra Djurakuten. Hon är extra intresserad av medicinska utredningar, intensivvård och behandling av hundar och katter med diabetes.
Läs mer om Pernille
Bert-Jan

Specialist i hundens och kattens sjukdomar

Bert-Jan

Leg. Veterinär

Bert Jan tog veterinärexamen vid Utrecht University 1997. Han arbetade på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg 2003-2021. Han arbetar nu på Sävedalens Veterinärklinik, på Göteborgs Djursjukhus i Mölnlycke samt centralt för Evidensia Djursjukvård. Han besitter djupa kunskaper inom invärtesmedicin, akut- och intensivvård samt ultraljudsdiagnostik.
Läs mer om Bert-Jan
Lisa

Lisa

Leg. Veterinär

Lisa tog veterinärexamen vid SLU i Uppsala 2008. Hon har tidigare arbetat på Blå Stjärnans djursjukhus Göteborg, Evidensia Djursjukhuset Göteborg och Djursjukhuset Strömsholm. Lisa är särskilt intresserad av mjukdelskirurgi samt internmedicin
Läs mer om Lisa
Louise Björnhede

Louise

Leg. Veterinär

Louise tog veterinärexamen vid SLU i Uppsala 2011. Hon har tidigare arbetat på Smådjurskliniken, Aleveterinären och på Västra Djursjukhuset. Hon har ett extra intresse för kirurgi och odontologi. 
Läs mer om Louise
Våra medarbetare

Facebook inlägg