Ny lag: ID-märkning och registrering av katt, läs mer.
Din veterinär i Sävedalen

Sävedalens Veterinärklinik Evidensia

Din veterinär i Sävedalen

Medicin

Diabetesmottagning

På vår diabetesmottagning finns veterinär och djursjukskötare med lång erfarenhet och stort intresse av att diagnostisera och behandla hundar och katter som drabbats av diabetes mellitus (”sockersjuka”).

Vid diabetes mellitus har hunden eller katten ett förhöjt blodglukos (blodsocker) och glukos (socker) i urinen orsakat av en relativ eller verklig brist på insulin. Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln (pankreas). Insulin krävs för att kroppens alla celler ska ta upp glukos och utnyttja det som energi. Man vet inte med säkerhet varför hundar och katter får diabetes, men hormonpåslag, övervikt, infektioner och immunologiska tillstånd finns bland möjliga orsaker.

 

Efter en måltid stiger blodsockernivån och då svarar bukspottkörteln med att frisätta insulin. Vid diabetes mellitus saknas denna respons eller så svarar cellerna inte normalt på insulinets effekt. Följden blir då att blodsockernivån förblir hög och cellerna i kroppen får energibrist och hamnar i ett svälttillstånd.

SYMTOM VID DIABETES

 • Ökad törst
 • Ökad urinering
 • Ökad aptit
 • Avmagring
 • Sämre pälskvalitet

DIAGNOSTIK

Din veterinär misstänker diabetes mellitus om ditt djur uppvisar ovan nämnda symtom. Då tas ett blodprov i vilket man påvisar högt blodsocker. Ofta vill man även kontrollera ett ämne som heter fruktosamin. Fruktosamin återspeglar djurets blodsockervärde från de senaste 2–3 veckorna och ett högt värde på fruktosamin ger därför en mer tillförlitlig diagnos. Man tar alltid även ett urinprov för att påvisa glukos i urinen.

Ibland utförs även annan diagnostik så som utökade blodprover, ultraljudsundersökning och röntgen i syfte att ta reda på om det finns andra, bakomliggande skador eller sjukdomar som kan ha gett upphov till utvecklandet av diabetes.

BEHANDLING

Diabetesbehandling innebär en hel del nytt för husse och matte att lära sig. Som djurägare får man lära sig att själv injicera sitt djur med insulin. Insulin ges 2 gånger dagligen; morgon och kväll med 12 timmars mellanrum. Det tar ofta några veckor innan man har ställt in rätt dos. Dosen regleras av din veterinär och beslut om att höja eller sänka dosen styrs av hur djuret mår och hur djurets blodsockervärden ser ut.

 

För att uppnå ett så bra resultat som möjligt krävs det engagemang både från veterinären och djurägaren. Vi som arbetar på diabetesmottagningen på Sävedalens Veterinärklinik vill göra allt för att du som har en hund eller en katt med diabetes ska känna dig så trygg som möjligt och vi ser fram emot ett nära samarbete med dig och ditt djur.

 

Våra recensioner

Gullvi Andersson

5

Världens bästa veterinärmottagning. Man känner sig välkommen och dom bryr sig verkligen om sina patienter. Super

Charlotta Lillkaas

5

Fantastiskt fint bemötande och ödmjuk personal. Vovven Jagger er patient den 220427 hälsar att han mår prima efter operationen och vill tacka för fin omvårdnad hos er. Många kramar till er alla och vi vill särskilt tacka veterinär Louise och Stefan. Nöjd Jagger, husse och matte.

Bänt Larsson

4

Fint och trevligt bemötande både av oss och hunden o bra information om vad dom ska göra med hunden Elsa

Kent Norberg

5

Vad där för en tandundersökning på min nya hund som jag tog över när hon var 6 månader. Fick ett trevligt bemötande goda råd och tips. Fantastisk personal 👍👍👍

Baserat på recensioner från Google

Kliniken

 • Måndag
  08:00 - 17:00
 • Tisdag
  08:00 - 17:00
 • Onsdag
  08:00 - 17:00
 • Torsdag
  08:00 - 17:00
 • Fredag
  08:00 - 17:00
 • Lördag
  Stängt
 • Söndag
  Stängt
 • Medarbetare

  Bert-Jan

  Klinikveterinär

  Bert-Jan

  Specialist i hundens och kattens sjukdomar

  Bert Jan tog veterinärexamen vid Utrecht University 1997. Han arbetade på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg 2003-2021. Han arbetar nu på Sävedalens Veterinärklinik, på Göteborgs Djursjukhus i Mölnlycke samt centralt för Evidensia Djursjukvård. Han besitter djupa kunskaper inom invärtesmedicin, akut- och intensivvård samt ultraljudsdiagnostik.
  Läs mer om Bert-Jan
  Jenny

  Legitimerad djursjukskötare

  Jenny

  Jenny jobbar som legitimerad djursjukskötare sedan 2008 och hon tog sin examen vid SLU i Skara. Jenny har under 14 år jobbat på Blå Stjärnans djursjukhus på akut/IVA. Jenny har de senaste åren även arbetat på Veterinärstugan i Alingsås och Norra Djurakuten. Extra intresse finns för akutsjukvård. Ett stort engagemang finns också för att djuren skall ha en lugn och trygg miljö inne på kliniken. Hundavel är också något som Jenny tycker är roligt
  Läs mer om Jenny
  Josefin

  Leg. djursjukskötare

  Josefin

  Josefin är legitimerad djursjukskötare och tog examen vid SLU i Skara 2012. Josefin har tidigare arbetat i nio år på Blå Stjärnans djursjukhus och då främst som narkossköterska på operationsavdelningen. 
  Läs mer om Josefin
  Linda

  Reception/butik

  Linda

  Linda har tidigare arbetat som djurvårdare i nio år på AKUT/IVA på Blå Stjärnans djursjukhus och är även utbildad hundmassör. Linda brinner lite extra för kundservice
  Läs mer om Linda
  Våra medarbetare

  Facebook inlägg