Kirurgi
Operationsavdelning
Vi som jobbar på Sävedalens operationsavdelning har lång erfarenhet och stort intresse inom både kirurgi och anestesi.
På vår operationsavdelning kan vi utföra profylaktiska (förebyggande) åtgärder såsom kastrering av hund och katt
Vi utför även mer avancerade kirurgiska ingrepp om din hund eller katt råkat ut för sjukdom eller olycka som kräver operation
Tillsammans med dig som djurägare gör vi upp en plan för ditt djurs kirurgiska ingrepp och vi gör allt för att du som djurägare skall känna trygghet när du lämnar in ditt djur hos oss på Sävedalens veterinärklinik
Bukkirurgi
Bukkirurgi, buköppningar är relativt vanliga ingrepp. Kirurgen öppnar då djuret längs mittlinjen.
Djuret sövs, rakas över hela buken och steriltvättas innan man dukar in hela operationsområdet med sterila dukar.
Orsaker till bukkirurgi
Vanliga orsaker till att man öppnar buken är främmande föremål i mage/tarm, kejsarsnitt, livmoderinflammationer, brusten mjälte, olika typer av cancerdiagnoser, urinsten och magomvridning.
Mjukdelskirurgi
Olika typer av hudtumörer, godartade eller maligna, juvertumörer, bölder, muskel-/sensutureringar och analsäckar är några exempel på där vi använder mjukdelskirurgi.
Så utförs mjukdelskirurgi
Djuret sövs, det aktuella området rakas och steriltvättas innan man dukar in hela operationsområdet med sterila dukar. Därefter genomför man sin operation. I förekommande fall kan vissa vävnadsbitar skickas iväg patologanatomisk undersökning (PAD) för att fastställa eller utesluta en elakartad tumör. Även andra frågeställningar kan vara aktuella.
Endoskopering
Endoskopering innebär att man använder en liten kamera för att undersöka insidan av olika kroppsdelar. Detta görs för att fastställa en diagnos, ta bort främmande kroppar och för vissa typer av behandlingar.
Esofagoskopi/Gastroskopi/Koloskopi
Detta görs oftast för att utreda symtom på hundar och katter med viktminskning, kräkning, och diarré. En kamera passeras genom matstrupe in i magsäcken och sedan vidare in i tunntarmen. Kolonoskopi tillåter undersökning av tjocktarm och blindtarm. Områden av inflammation eller magsår/ulcer syns tydligt. Främmande kroppar (ben, leksaker, stenar, mynt, hår bollar etc.) kan också ses och tas bort utan operativt ingrepp. I de flesta fall behövs biopsier (vävnadsprov) för att fastställa en diagnos. Dessa tas med ett litet instrument som förs genom en biopsi kanal på endoskopet.
Liksom människor, så behöver djur som genomgår endoskopering förberedas på vissa sätt så att mag- och tarm kanal inte innehåller mat. Detta görs genom att fasta dem i förväg (olika länge beroende på vilken del av mag- och tarmkanal som undersöks), samt ibland genom förberedande behandling på sjukhus (dropp och tabletter som tömmer tarmen).
Bronkoskopi
Här undersöks insidan av luftstrupe och andningsvägar med en liten kamera. Vi kan direkt se alla grenar av andningsvägarna, ta bort främmande kroppar, ta cellprov, samt odlingsprov för infektioner. Detta är en vanlig undersökning för att diagnostisera lunginflammation, och påvisa vilken typ av bakterie som orsakar det. Först då kan man välja vilken antibiotika som är bäst för just det här djuret.
Förberedelse i hemmet inför operation
Som djurägare är det en del saker du kan hjälpa oss med för att förbereda ditt djur inför en operation.
- 8 timmars fasta för vuxna djur över 6 månader, 3 timmar fasta för avvända djur under 6 månader samt djur med kroppsvikt under 2 kg. Diande djur och djur som väger mindre än 2 kg bör inte fastas alls. Vatten kan stå framme.
- Om ditt djur äter mediciner ska dessa ges som vanligt även på operationsdagen om du inte fått andra instruktioner.
- För att undvika infektioner sker alla operationer i steril miljö. Tvätta ditt djur dagen före operation, gärna med klorhexidinschampo.
Efter ingreppet
Efter operationen får djuret smärtstillande under en tid. Det är viktigt att följa de hemgångsråd som skickas med samt att hindra djuret från att slicka på såret efter ett ingrepp.
Skulle ditt djur behöva fortsatt vård under natten kan vi remittera vidare till Evidensias djursjukhus i Mölnlycke
Våra öppettider
Kliniken
-
Måndag08:00 - 17:00
-
Tisdag08:00 - 17:00
-
Onsdag08:00 - 17:00
-
Torsdag08:00 - 17:00
-
Fredag08:00 - 17:00
-
LördagStängt
-
SöndagStängt