Kirurgi - Sävedalens Veterinärklinik

Kirurgi Sävedalens Veterinärklinik

Kirurgi

Operationsavdelning

Vi som jobbar på Sävedalens operationsavdelning har lång erfarenhet och stort intresse inom både kirurgi och anestesi.

På vår operationsavdelning kan vi utföra profylaktiska (förebyggande) åtgärder såsom kastrering av hund och katt

Vi utför även mer avancerade kirurgiska ingrepp om din hund eller katt råkat ut för sjukdom eller olycka som kräver operation

Tillsammans med dig som djurägare gör vi upp en plan för ditt djurs kirurgiska ingrepp och vi gör allt för att du som djurägare skall känna trygghet när du lämnar in ditt djur hos oss på Sävedalens veterinärklinik

Bukkirurgi

Bukkirurgi, buköppningar är relativt vanliga ingrepp. Kirurgen öppnar då djuret längs mittlinjen.

Djuret sövs, rakas över hela buken och steriltvättas innan man dukar in hela operationsområdet med sterila dukar.

Orsaker till bukkirurgi

Vanliga orsaker till att man öppnar buken är främmande föremål i mage/tarm, kejsarsnitt, livmoderinflammationer, brusten mjälte, olika typer av cancerdiagnoser, urinsten och magomvridning.

Mjukdelskirurgi

Olika typer av hudtumörer, godartade eller maligna, juvertumörer, bölder, muskel-/sensutureringar och analsäckar är några exempel på där vi använder mjukdelskirurgi.

Så utförs mjukdelskirurgi

Djuret sövs, det aktuella området rakas och steriltvättas innan man dukar in hela operationsområdet med sterila dukar. Därefter genomför man sin operation. I förekommande fall kan vissa vävnadsbitar skickas iväg patologanatomisk undersökning (PAD) för att fastställa eller utesluta en elakartad tumör. Även andra frågeställningar kan vara aktuella.

 Endoskopering

Endoskopering innebär att man använder en liten kamera för att undersöka insidan av olika kroppsdelar. Detta görs för att fastställa en diagnos, ta bort främmande kroppar och för vissa typer av behandlingar.

Esofagoskopi/Gastroskopi/Koloskopi

Detta görs oftast för att utreda symtom på hundar och katter med viktminskning, kräkning, och diarré. En kamera passeras genom matstrupe in i magsäcken och sedan vidare in i tunntarmen. Kolonoskopi tillåter undersökning av tjocktarm och blindtarm. Områden av inflammation eller magsår/ulcer syns tydligt. Främmande kroppar (ben, leksaker, stenar, mynt, hår bollar etc.) kan också ses och tas bort utan operativt ingrepp. I de flesta fall behövs biopsier (vävnadsprov) för att fastställa en diagnos. Dessa tas med ett litet instrument som förs genom en biopsi kanal på endoskopet.

Liksom människor, så behöver djur som genomgår endoskopering förberedas på vissa sätt så att mag- och tarm kanal inte innehåller mat. Detta görs genom att fasta dem i förväg (olika länge beroende på vilken del av mag- och tarmkanal som undersöks), samt ibland genom förberedande behandling på sjukhus (dropp och tabletter som tömmer tarmen).

Bronkoskopi

Här undersöks insidan av luftstrupe och andningsvägar med en liten kamera. Vi kan direkt se alla grenar av andningsvägarna, ta bort främmande kroppar, ta cellprov, samt odlingsprov för infektioner. Detta är en vanlig undersökning för att diagnostisera lunginflammation, och påvisa vilken typ av bakterie som orsakar det. Först då kan man välja vilken antibiotika som är bäst för just det här djuret.

Förberedelse i hemmet inför operation

Som djurägare är det en del saker du kan hjälpa oss med för att förbereda ditt djur inför en operation.

  • 8 timmars fasta för vuxna djur över 6 månader, 3 timmar fasta för avvända djur under 6 månader samt djur med kroppsvikt under 2 kg. Diande djur och djur som väger mindre än 2 kg bör inte fastas alls. Vatten kan stå framme.
  • Om ditt djur äter mediciner ska dessa ges som vanligt även på operationsdagen om du inte fått andra instruktioner.
  • För att undvika infektioner sker alla operationer i steril miljö. Tvätta ditt djur dagen före operation, gärna med klorhexidinschampo.

 

Efter ingreppet

Efter operationen får djuret smärtstillande under en tid. Det är viktigt att följa de hemgångsråd som skickas med samt att hindra djuret från att slicka på såret efter ett ingrepp.

Skulle ditt djur behöva fortsatt vård under natten kan vi remittera vidare till Evidensias djursjukhus i Mölnlycke

Våra recensioner

5

Vi är otroligt tacksamma för den fantastiska hjälp vi fick, särskilt av veterinär Bert Jan och djursköterska Jenny Deras stora medicinska kunskap och förmåga att hantera känsliga situationer på absolut toppnivå gjorde verkligen skillnad för oss när vi behövde det som mest. De var inte bara professionella, utan visade också en genuin omtanke och ett engagemang som var ovärderligt.Idag är vår älskade hund Milou i himlen, men sorgen blev lite lättare att bära tack vare den trygghet och tillit de skapade hos oss. Ett stort tack från hjärtat!

5

Vill verkligen ge det här gänget och stället ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ i massor♥️jag har flertalet gånger varit där med olika av mina katter. Sista gången i sorgen över att Diesel fick somna in😢i den stunden gav personalen stöd och hopp. Jag gick därifrån ledsen men också nöjd. ♥️♥️♥️

5

Jättefint bemötande och omhändertagande av vår katt i samband med vaccination och kastrering. Personalen tog sig också tid och svarade på alla våra frågor!

5

Väldigt professionellt bemötande. Känner mig trygg när jag lämnar mina katter i deras vård.

Baserat på recensioner från Google

Kliniken

  • Måndag
    08:00 ­- 17:00
  • Tisdag
    08:00 ­- 17:00
  • Onsdag
    08:00 ­- 17:00
  • Torsdag
    08:00 ­- 17:00
  • Fredag
    08:00 ­- 17:00
  • Lördag
    Stängt
  • Söndag
    Stängt

Medarbetare

Pernille

Specialist i hundens och kattens sjukdomar

Pernille

Klinikchef

Pernille tog veterinärexamen vid SLU i Uppsala 2010. Hon har tidigare arbetat på Södra Djursjukhuset i Stockholm, på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg och på Norra Djurakuten. Hon är extra intresserad av medicinska utredningar, intensivvård och behandling av hundar och katter med diabetes.
Läs mer om Pernille
Annika

Annika

Leg. Veterinär

Annika tog sin veterinärexamen vid det Colombianska universitet CES University 2017 och därefter kompletterade hon sin utbildning vid SLU i Uppsala. Hon har tidigare arbetat på Göteborgs Djursjukhus Evidensia och Evidensia Djursjukhuset Malmö. Annika är särskilt intresserad av det polikliniska arbetet och dermatologi. 
Läs mer om Annika
Bert-Jan

Specialist i hundens och kattens sjukdomar

Bert-Jan

Leg. Veterinär

Bert Jan tog veterinärexamen vid Utrecht University 1997. Han arbetade på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg 2003-2021. Han arbetar nu på Sävedalens Veterinärklinik, på Göteborgs Djursjukhus i Mölnlycke samt centralt för Evidensia Djursjukvård. Han besitter djupa kunskaper inom invärtesmedicin, akut- och intensivvård samt ultraljudsdiagnostik.
Läs mer om Bert-Jan
Louise Björnhede

Louise

Leg. Veterinär

Louise tog veterinärexamen vid SLU i Uppsala 2011. Hon har tidigare arbetat på Smådjurskliniken, Aleveterinären och på Västra Djursjukhuset. Hon har ett extra intresse för kirurgi och odontologi. 
Läs mer om Louise
Våra medarbetare

Facebook inlägg