Ögonmottagningen - Göteborgs Djursjukhus

Ögonmottagningen på Göteborgs Djursjukhus

På ögonmottagningen på Göteborgs Djursjukhus tar vi emot patienter från hela västra Sverige, både patienter som söker sig till oss direkt och remitterade patienter från andra veterinärkliniker. Vi behandlar främst hundar och katter, men också mindre smådjur är välkomna. Varmt välkomna till oss på ögonmottagningen!

Idag: 09:00 ­- 00:00

Butiken vardagar 07:00-20:30
Butiken helger 09:00-17:00

ögonmottagning veterinär göteborg djursjukhus

På vår ögonmottagning arbetar

Vi som jobbar på ögonmottagningen är veterinär Eline Rustad och djursjuksköterska Runa Joelsson. Båda har haft ögon som huvudintresse sedan 2010 och har jobbat tillsammans på Blå Stjärnans Djursjukhus innan ögonmottagningen på Göteborgs djursjukhus öppnade 2020. Från sommaren 2021 jobbar vi på det nya djursjukhuset i Mölnlycke.


Eline Rustad, fick sin specialistkompetens inom kattens och hundens sjukdomar 2014 och blev klar med sin utbildning som auktoriserad ögonlysare 2019.


Runa Joelsson, har läst Djursjukskötareprogrammet på SLU i Skara och har jobbat som djursjukskötare sedan 2010 med specialintresse oftalmologi.

Vi vidareutbildar oss kontinuerligt genom internationella och nationella kurser i oftalmologi.

Exempel på vad vi kan hjälpa till med

  • Ögonlysning
  • Ögonundersökningar
  • Kirurgiska åtgärder.
    Allt i ett helhetstänk där du och ditt djur ska känna er väl omhändertagna.

Nedan följer mer information om dom olika tjänsterna vi erbjuder:

Ögonlysning:
Ögonlysning gör man för att klargöra om djuret visar symptom på vissa typer av ärftliga ögonsjukdomar. Resultatet registreras digitalt i Svenska Kennel Klubben (SKK) och denna information kan därmed användas i riktat avelsarbete för att minska förekomsten av vissa ögonsjukdomar som t.ex. katarakt (grå starr) och PRA (näthinneförtvining). SKK har även utfärdat särskilda bestämmelser för vissa raser om att de ska ögonlysas innan de får användas i avel.

När ska man ögonlysa?
Det förekommer skillnader i sjukdomsfrekvens och debutålder mellan olika raser och olika individer. Vad som gäller för just din ras kan du läsa om på Svenska Kennelklubbens (SKK) hemsida.

Hur går det till?
Hundar och katter som ska ögonlysas måste vara ID-märkta (öronmärkt eller chipmärkt). Du skall ha med dig stamtavlan när du kommer till oss så att vi kan kontrollera märkningen. Du får fylla i djurets identitet, ditt namn och din adress på ett intyg och med din namnunderskrift godkänna att undersökningsresultatet skickas till SKK. Om du har tidigare ögonlysningsresultat är det bra om du tar med dig dem.
Hunden eller katten får ögondroppar som vidgar pupillerna så att ögats inre delar kan ses. Effekten av dropparna sitter i några timmar; då kan djuret kisa i starkt ljus, men det är ofarligt.
När ögondropparna gett effekt utförs undersökningen i ett rum som är mörklagt. Man använder ett indirekt oftalmoskop (optiskt instrument) för inspektion av näthinnan och synnerven och en spaltlampa för kontroll av ögats främre delar; linsen, hornhinnan och ögonlocken. Ibland är det svårt att ställa en diagnos vid undersökningen. Då behövs en ny undersökning inom några månader upp till ett år.

Efter ögonlysning:
När undersökningen är klar fyller vi i intyget och anger om djuret är fritt från sjukdom eller inte, samt anger om förändringar som påvisats kan bedömas som ärftliga eller inte. Du får en kopia av intyget, veterinären behåller en kopia och originalet skickas in till SKK.

Gonioskopi:
Det finns även en undersökning som kallas för gonioskopi då man undersöker den s.k. kammarvinkeln i ögat (där kammarvätskan produceras). Undersökningen görs framförallt på hundraser som drabbas av primärt glaukom (tryckstegring i ögat). En speciallins (gonioskopilins) placeras på ögat efter lokalbedövning och man tittar på vinkeln med en spaltlampa.

Ögonundersökning:
En fullständig undersökning innehåller

  • Kontroll av strukturerna runt ögat, linsen och ögonbotten
  • Mätning och bedömning av tårfilmen
  •  Färgning av ögat för att kolla efter hornhinnesår
  • Tryckmätning
  • Reflextester
  • Hinderbana vid misstänkt nedsatt syn

Övrig diagnostik:

Ultraljud:
Ultraljud har många bra användningsområden, även för att undersöka ögon. Man kan mäta ögats inre strukturer eller undersöka ögon som det av någon anledning inte går att se in i. Med hjälp av ultraljud kan vi diagnosticera t.ex. främmande kroppar och tumörer.

CT (skiktröntgen):
Inom ögon används CT bl.a. om man misstänker processer runt ögonen eller förändringar i ögonhålan.

Kirurgi:
Vi utför de vanligaste ögonoperationerna som korrigering av ögonlock som skaver mot hornhinnan (entropion) eller hänger för mycket (ektropion), tårkörtel prolaps (”cherry eye”), excision av felställda hår som skaver mot hornhinnan (distichiasis, ektopisk cilie), operation av tumörer runt ögat, åtgärd av medfödda missbildningar som felväxande vävnad på hornhinnan och mycket mera.

Vi har en fullt utrustad operationssal med ögonmikroskop och specialinstrument för ögonkirurgi. Förutom planerade ingrepp utför vi också akutoperationer om olyckan skulle vara framme. Om ditt djur behöver vård över natten står vårt natteam redo att ta hand om din vän på bästa sätt.

Hur bokar jag tid till ögonmottagningen?

Du är välkommen både med och utan remiss. Du bokar genom att ringa till Djursjukhusets växel tel: 031-214 040.

Om du har varit hos annan veterinär innan du kommer till oss, be denne att sända en remiss eller journalkopia till oss. En journalkopia underlättar mycket för utredningen och spar oftast både tid och pengar för dig och ditt djur.

Om du behöver lämna återbud till bokat besök, glöm inte att göra det minst 24 tim innan bokad tid, så har vi möjlighet att erbjuda tiden till någon annan på väntelista. Uteblivet besök som inte avbokats minst 24 tim före debiteras.

Välkommen till oss på ögonmottagningen!
 

Våra recensioner

5

Trevlig personal

5

Mycket trevlig personal. Väl bemötta!

5

Trevlig personal som verkligen tar hand om djurägare och husdjur!

5

Tack för den professionella hjälpen i en svår stund då vi var tvungna att avliva vår katt. Vi uppskattar att ni kunde stuva om och låta oss komma in med kort varsel.

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Butiken vardagar 07:00-20:30
Butiken helger 09:00-17:00
Helgdagar och andra öppettider

Djursjukhuset

  • Måndag
    07:00 ­- 00:00
  • Julafton
    09:00 - 00:00
  • Juldagen
    09:00 - 00:00
  • Annandagen
    09:00 - 00:00
  • Fredag
    07:00 ­- 00:00
  • Lördag
    09:00 ­- 00:00
  • Söndag
    09:00 ­- 00:00

Butiken

  • Måndag
    07:00 - 20:30
  • Tisdag
    07:00 - 20:30
  • Onsdag
    07:00 - 20:30
  • Torsdag
    07:00 - 20:30
  • Fredag
    07:00 - 20:30
  • Lördag
    09:00 - 17:00
  • Söndag
    09:00 - 17:00

Facebook inlägg