Fear Free
Fear free är ett initiativ som startades 2016 av den amerikanske veterinären Marty Becker som bland annat syftar till att på alla sätt minimera de negativa upplevelser djur kan ha i samband med ett veterinärbesök.
Certifiering inom Fear Free finns för all djurhälsopersonal samt för hundtränare, hundfrisörer och andra som arbetar med hundar och katter. Organisationen är stor inom USA och har nu börjat sprida sig till Europa och Sverige. Drygt 1/3 av personalen hos oss på Västerort Djursjukhus, såväl veterinärer, sköterskor som receptionspersonal, är idag certifierade på nivå 1 i Fear free vilket vi är mycket stolta över!
Förberedelsen börjar hemma
Enligt Fear free-principer börjar veterinärbesöket redan hemma när djuret förbereds för resan till djursjukhuset dvs när katten ska fångas in och sättas i transportburen eller hunden tas med till aktuellt transportmedel. En katt som är rädd för sin resebur eller en hund som blir mycket rädd av resan till djursjukhuset är stressad redan när den kommer till veterinären. Det kan både försvåra hantering och undersökning och även påverka eventuella provresultat.
Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på inför besöket
Bli medveten för att minska stressen
Ett veterinärbesök innebär många stimuli från personal, lokaler, andra djur och djurägare i form av ljud, ljus, dofter, rörelser, hantering mm. Inom Fear free är målet att bli medveten om och arbeta för att minska den negativa effekten som dessa upplevelser kan ha på ditt djur. Genom att minska djurets negativa upplevelser hos veterinären minskar rädsla, oro och stress vilket i sin tur minskar risken för negativa associationer till miljön på djursjukhuset och det vi gör med djuret (undersökning, fasthållning, lyftande av tassar mm.). Djuren blir lättare att hantera och undersöka, undersökningar går snabbare och det är säkrare både för djurägaren och personalen.
Veterinärbesöket ska vara så positivt som möjligt för ditt djur. Tillsammans hjälps vi åt att tolka djurets signaler och anpassar hantering och undersökningar efter grad av rädsla, oro och stress. Positiva upplevelser av hantering/undersökning hos veterinären gör det även lättare för dig som djurägare att behandla ditt djur hemma.
Utöver att anpassa miljön kan du och vi påverka djurets reaktioner vid besöket genom att belöna, exempelvis ge godis vid vägning, när hunden kliver upp på bordet eller efter undersökning, distrahera med godis/leksak innan, under och efter en undersökning/åtgärd.
Vad du kan göra hemma
Du kan underlätta för ditt djur genom att hemma kontinuerligt träna på hantering, såsom att lyfta tassar, undersöka/visa tänderna, hållas fast för blodprov, ligga på sidan på ett bord etc. Om djuret är van vid att ett beteende ger belöning i form av godis eller lek så kan det bli mycket lättare hos veterinären även om miljön här är stressande eller obehaglig.
Du kan komma till oss för att sitta i väntrummet eller titta i butiken och bara låta din hund få äta godis och undersöka miljön. Det ökar de positiva erfarenheterna i miljön.
Feromoner (Adaptil och Feliway) kan ha lugnande effekt på hund och katt och kan användas under transport och hos veterinären. Vi använder Feliway doftavgivare på våra undersökningsrum. Fråga vår personal om du vill ha information om Adaptil och/eller Feliway, du kan även läsa mer här.
Det finns olika typer av kosttillskott för hund och katt som sägs ha en stressdämpande effekt (dock är den vetenskapliga evidensen begränsad). De ämnen som kan ha lugnande effekt är alfa-kasein, tryptofan och thiamin. Dessa finns i olika preparat såsom tex Zylkene och Relax. Vi rekommenderar att du som djurägare provar att ge detta ett par dagar innan veterinärbesöket, fråga oss gärna om mer information!
Hur vi skapar bra förutsättningar under besöket
Om ditt djur är väldigt stressat, oroligt eller rädd kan medicinering med ångestdämpande och/eller lugnande preparat användas innan och/eller under besöket (observera att djuret behöver ha varit hos veterinär och blivit undersökt de senaste 12 månaderna innan receptbelagd medicin kan förskrivas, vissa undantag kan göras men en telefonkonsultationstid behöver då bokas). Meddela oss om du tror att detta är aktuellt för ditt djur.
När du ringer för att boka en tid eller registrerar dig i receptionen så vill vi gärna veta vad vi kan göra för att underlätta besöket, t.ex. om din hund helst väntar i bilen eller om din katt är mycket stressad i buren och det skulle hjälpa att snabbt få komma in på ett undersökningsrum.
Inför besöket rekommenderar vi att ditt djur kommer fastat eftersom det gör hunden/katten mer mottaglig för belöning med godis. I de flesta fall är det lämpligt att låta djuret fasta 3-4h innan besöket, valpar och kattungar bör dock inte fastas. Fråga om du är osäker på vad som gäller för just ditt djur.
Vid besöket är det bra om du har med dig en filt med djurets doft, djurets favoritgodis och/eller favoritleksak samt vid behov hundens egen munkorg.
Du kan läsa mer om Fear Free på fearfreepets.com och fearfreehappyhomes.com
Våra öppettider
Kliniken
-
Måndag07:00 - 21:00
-
Tisdag07:00 - 21:00
-
Onsdag07:00 - 21:00
-
Torsdag07:00 - 21:00
-
Fredag07:00 - 21:00
-
Lördag10:00 - 16:00
-
SöndagStängt