Butik Reception Staffanstorp

Tandavdelningen

Evidensia Djurkliniken Staffanstorp

Tand

Nu har vi startat upp vår tandavdelning

Evidensia Djurkliniken Staffanstorps tandmottagning är utrustad med avancerad utrustning för professionell tandrengöring. På tandmottagningen arbetar sköterskor och veterinärer med särskild utbildning för detta, och vi följer Normgruppens rekommendationer för säker vård och intuberar och söver våra patienter. Det är aldrig samma personal som åtgärdar tänder som sköter narkosen.

Professionell tandrengöring (PTR) görs alltid med djuret i narkos och innebär att man avlägsnar tandsten och plack från tändernas kronor och i fickorna under tandköttskanten.
För detta används en ultraljudsscaler eftersom den har minimal påverkan på emaljen. Den gamla tidens tandskrapor används aldrig då dessa dokumenterat skadar emaljen och riskerar att orsaka förvärrade problem.

Varje tand inspekteras. Fickdjupen kring tanden mäts – ökade fickdjup kan tyda på tandlossning. Avvikelser i tändernas yta, utseende, placering eller fickdjup noteras på ett tandkort tillsammans med eventuell tandköttsföränding, bettfel eller avvikande tanduppsättning. Tänderna poleras avslutningsvis eftersom en slät, jämn yta innebär ett bättre skydd mot ny ansättning av plack och tandsten.

Tänder som avviker på något sätt bör alltid röntgas

Efter PTR får ditt djur ett tandkort med sig hem där eventuella avvikelser är noterade samt ett hemgångsråd som ger dig vägledning hur just ditt djurs tänder bör skötas. Ni är även välkomna tillbaka på ett kostnadsfritt återbesök där vi visar er hur ni på bästa sätt borstar ert djurs tänder.

Varför måste man använda röntgen?

Att undersöka en tand innebär att man tittar på tandens utseende samt undersöker tandens yta och fickdjup med en sond. På så sätt upptäcks många tecken på avvikelser.
En stor del av tanden är dock dold under tandkött och i käkbenet. För att bedöma tandens rot- och pulpasystem använder vi tandröntgen. Utan röntgen kan tanden inte bedömas i sin helhet. Exempel på tillstånd då röntgen är nödvändigt är vid tandfrakturer, kvarvarande mjölktänder, TR (tandresorption, tidigare kallat FORL) parodontit, bettfel och tandköttsinflammation.

Hur kan du som djurägare själv förebygga problem med tänderna?

Vi rekommenderar att alla hund och kattägare ser över sitt djurs tänder och borstar dem varje dag. Är du osäker på hur du ska göra vid tandborstning och tandkontroll kan du naturligtvis boka tid hos oss så visar vi dig hur det går till. Vid den årliga vaccinationen ser vi alltid över ditt djurs munhälsa. Fråga gärna om specialfoder, tandborstar, tuggprodukter mm.

Tandborstning är det överlägset bästa sättet att förebygga plack och tandsten. Ingenting hunden eller katten tuggar eller sväljer kommer i närheten av den rengöringsnivå som tandborstningen ger. Vi visar dig gärna hur du ska göra!

Inför besöket:

  • Boka tid – antingen via besök eller telefon
  • Är ni osäkra eller vi inte har träffat ditt djur, boka gärna en gratis tandkoll först
  • Djuret ska vara fastande inför besök – ingen frukost får ges (framförallt hund och katt)
  • Man hämtar djuret samma dag

 

 

Våra recensioner

5

Conny blir alltid väl omhändertagen

5

Alltid trevlig personal och erbjuder annat utbud än i Lund för bl.a. kattmat!

5

Alltid trevlig personal som är hjälpsam.

5

Love ❤️

Baserat på recensioner från Google

Öppettider butik

  • Måndag
    08:00 ­- 18:00
  • Tisdag
    08:00 ­- 18:00
  • Onsdag
    08:00 ­- 18:00
  • Torsdag
    08:00 ­- 18:00
  • Fredag
    08:00 ­- 18:00
  • Lördag
    11:00 ­- 16:00
  • Söndag
    Stängt

Medarbetare

default avatar

Mirjami Mattila

Klinikchef / Leg. Veterinär, DVM, PhD

default avatar

Lesley

Leg. Veterinär

Maria Liuba

Maria Liuba

Leg. Veterinär

Tova Örting

Tova Örting

Djurvårdare utökad nivå / Etolog

Våra medarbetare

Facebook inlägg