Urinsten hos kanin
Artikelns innehåll
Urinsten kan drabba kaniner, men urinsten hos kanin är inte riktigt lika vanligt som på marsvin. Kaniner har en annan typ av kalkomsättning jämfört med marsvin och många andra djur. Allt kalk i födan tas upp via tarmväggen och kroppen förser sig med vad den behöver från blodet och överskottet utsöndras via njurarna, d.v.s. i urinen. Följaktligen kan det bli rikligt med kalk i urinen och detta kan då ses som en vitaktig grumling av urinen. I vissa fall då överskottet är kraftigt och pågår under en längre tid kan det bildas trögflytande, leraktigt sekret eller stenar i urinblåsan som orsakar smärta och problem vid urinering. Stenar kan även vandra ned från urinblåsan till urinröret vilket ofta försvårar behandlingen. Det exakta sjukdomsförloppet inte helt klarlagt.
Vad gör veterinären?
Behandlingen vid urinstenar är densamma som på marsvin d.v.s. stenen tas ut via en operation. Om en sten ännu inte bildats kan man ibland skölja ut det grumliga sekretet via urinröret. I en del fall då stenen vandrat ned i urinröret kan man som på marsvin försöka krossa stenen med ultraljud och plocka ut bitarna från urinrörsmynningen. För att kunna utföra någon av dessa behandlingar måste kaninen sövas eftersom det tar tid och är smärtsamt.
Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din kanin behöver undersökas.
Förebygg urinsten hos kanin
Förebyggande behandling är liksom för marsvin att ge en mindre kalkrik kost samt att försöka se till att kaninen dricker ordentligt. Då blir genomsköljningen genom urinblåsan större och det är mindre risk att kalk blir liggandes i blåsan.