Struma hos undulat

Struma hos undulat är detsamma som att den har förstorad sköldkörtel.

De flesta sällskapsfåglar utfodras fortfarande med olika slags fröblandningar. Fröer saknar många viktiga näringsämnen. Ett av dessa är jod. Jod är viktigt för att sköldkörteln ska klara av att bilda hormoner som är väsentliga för ämnesomsättningen.

I färdiga kommersiella fröblandningar som säljs som fågelmat ska extra jod finnas tillsatt. Om förpackningen är gammal, eller om fågeln i stället utfodras med fröer som sålts på lösvikt, så finns risken att jodinnehållet i fodret blir för låg. Bland de fåglar vi håller som sällskapsfåglar är det speciellt undulater som är mycket känsliga för lågt jodinnehåll i maten.

Jodbrist leder till att sköldkörteln blir överaktiv, den försöker utnyttja befintligt jod så bra som möjligt. Den överaktiva körteln blir förstorad, och börjar trycka på omgivande organ. Hos människor sitter sköldkörteln på halsen, men hos fåglar sitter den inuti bröstkorgen, där luftstrupen förenas med huvudbronkerna. Den förstorade körteln kan alltså börja trycka på olika organ inne i brösthålan, och orsaka symptom från dessa.

Symtom på struma hos undulat

De klassiska symptomen hos en fågel med jodbrist hänger sällan samman med bristen på aktivt sköldkörtelhormon, utan i stället med trycket från den förstorade körteln. Undulaten får ofta ett pipande biljud från andningen som hörs vid varje andetag. Rösten kan bli förändrad. Med tiden kan körteln även börja trycka på matstrupen, vilket kan leda till svårighet med krävtömningen. Undulaten kan börja kräkas upp mat, bli kladdig i fjäderdräkten på huvudet, och magra av. I ett långt gånget skede av sjukdomen kan den extremt förstorade körteln leda till påtagliga andningsbesvär.

Behandling av sjukdomen är oftast mycket tacksam i tidiga sjukdomsstadier. Undulaten tillförs jodtillskott, oftast via vattnet. Redan inom en vecka kan man förvänta sig förbättring. Då sjukdomen har pågått en längre tid, och fågeln har börjat få problem med att behålla maten, så är prognosen mer tveksam.

Försök aldrig själv att behandla med jodtillskott, eftersom även för mycket jod kan ge upphov till allvarliga sjukdomsproblem!

Mer om sjukdomar hos våra tamfåglar »

Skötsel av papegojfåglar »

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din fågel blir sjuk.

Undulater kan drabbas av struma.

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen