Rätt foder för papegojfåglar

Det är inte alltid enkelt att sätta ihop den bästa menyn med olika foder så att din fågels alla näringsbehov tillgodoses. Det krävs både stor kännedom om innehållet i olika slags föda och en samarbetsvillig fågel som äter upp det du serverar, för att lyckas med rätt foder för papegojfåglar.

Lösningen är att servera en kombination av pellets, frukt och grönsaker på ett stimulerande sätt.


 

För att stimulera fågeln kan du försöka att låta fågeln leta efter sin mat.

Rätt foder för papegojfåglar:

 • Pellets
  Numera finns bra pellets för fåglar. Det är helfoder, där varje bit ser likadan ut, så att fågeln inte själv kan sitta och välja bland bitarna. Äter fågeln pellets får den i sig all näring den behöver. Men att sitta och äta bruna pelletsbitar kan ju inte vara stimulerande för en intelligent papegoja? Nej, det stämmer. Därför rekommenderas att ca 70 procent av vad fågeln äter utgörs av pellets. Då får den i sig basbehovet av näring.
 • Grönsaker och frukt
  Förutom de 70 procent av fågelns foderintag varje dag ska resterande 30 procent av födan utgöras av grönsaker och lite frukt. Variera i det oändliga med olika former och färger, så stimuleras din fågel.
 • Låt fågeln leta efter maten
  För att stimulera fågeln optimalt återstår utmaningen att låta fågeln leta sin mat. Börja enkelt, till exempel med ett löst papper ovanpå matskålen som fågeln måste flytta på. Trappa sedan upp svårighetsgraden, så att fågeln får flyga eller klättra från plats till plats och leta mat i olika gömmor/leksaker. När man har lyckats ska fågeln inte längre få mat från en skål utan själv leta upp all mat, som den gör i det vilda under 5 - 6 timmar per dag.

Traditionsmässigt utfodras de flesta papegojor i fångenskap med olika sorters fröblandningar. Men de fröer som ingår i dessa blandningar är inget som papegojorna skulle stöta på i det vilda. De så kallade fågelfröerna är inte naturlig föda, i själva verket är dessa obalanserad kost där många viktiga mineraler och vitaminer saknas. Dessutom har fröblandningar ofta en dålig hygienisk kvalitet. I värsta fall kan din fågel bli sjuk av detta foder.

Några av de vanligaste hälsoproblemen och sjukdomarna till följd av fel foder är:

 • Fetma
 • Leverförfettning
 • Arterioscleros (förfettade blodkärl)
 • A-vitaminbrist med åtföljande luftvägssjukdomar
 • Kalkbrist med åtföljande värpnöd
 • Struma på grund av jodbrist

Skötselråd papegoja »

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din fågel blir sjuk.

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen