Mjällkvalster hos kanin

Ett av de vanligaste problem som kaninägaren söker hjälp hos veterinären för är att kaninen tappar päls, är mjällig eller har klåda. Ofta rör det sig i detta fall om en parasitsjukdom, nämligen mjällkvalster hos kanin.
Boka tid hos veterinär Boka tid hos veterinär

Boka tid hos veterinär

Är du osäker på hur ditt djur mår, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.

 

Mjällkvalster (Cheyletiella parasitovorax) är en vanlig parasitsjukdom hos kaniner. Alla kaniner, unga som gamla, kan drabbas. Alla kaniner bär på en mindre mängd kvalster utan att de ger symtom. Kvalstret lever i kaninens hud och äter hudavlagringar och ger symtom först när de av någon anledning ökar i antal.

Mjällkvalster smittar mellan kaniner kontakten kan dock ha skett långt tillbaka i tiden. Kaninen uppvisar inte själv symtom förrän dess immunförsvar blir nedsatt, till exempel när den har någon annan sjukdom eller är stressad. Det kan ofta vara svårt att bedöma vad som orsakar stress hos en kanin – det kan vara en stökig eller orolig omgivning, eller att kaninen har tråkigt. Även felaktig utfodring kan vara en stressfaktor.

Symtom på mjällkvalster hos kanin

  • Det första symtom som brukar ses är att kaninen tappar päls. Nacken och ryggen är ett vanligt område.
  • Håravfallet kan fortsätta bakåt över ryggen ner till ovanför svansen. I dessa områden finns oftast stora vita mjällsjok.
  • Pälsen lossnar lätt och ofta sitter mycket mjäll fast på hårtussen som lossnar.
  • Vanligtvis har kaninen ingen klåda, men i enstaka fall och vid stor parasitbörda kan kaninen vara besvärad.

Även marsvin kan få mjällkvalster, även om det inte alls är lika vanligt som hos kanin. Det drabbar då oftast marsvin som bor ihop med kaniner. Marsvin får samma typ av symtom, det vill säga att de tappar päls och får riklig mjällbildning. Kvalstren smittar däremot inte till människor.

Behandling vid mjällkvalster hos kanin

  • Om du upptäcker symtom på din kanin bör du boka en tid hos veterinär så att kaninen kan bli undersökt och behandlad. Behandlingen kan ta mellan 1-2 månader. Du kan även boka ett videomöte i appen med en Evidensiaveterinär för att få hjälp. 
  • Det är viktigt att behandla alla kaniner samtidigt för att undvika att de smittar varandra. Även eventuella andra djur i hushållet behöver behandlas. 
  • Kaniner är normalt sett duktiga på att putsa sig och sin päls. Dock kan de ha svårt att komma åt att putsa sig på ryggen varför den säkert uppskattar om du hjälper till att kamma bort lös päls och mjällflagor.
  • Det är också viktigt att städa kaninburen ett par gånger under behandlingstiden för att minska risken för återinfektion från miljön.

Kaniner drabbas ganska ofta av mjällkvalster. Även marsvin drabbas ibland, även om det inte alls är lika vanligt som hos kanin. Det drabbar då oftast marsvin som bor ihop med kaniner.

Skötselråd kaniner »

Skötselråd marsvin »

 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen