Infektion hos ödla

Infektion hos ödla är vanligt. De har lätt att få infektioner i huden, som oftast drabbar tår och svans. Det blir svullnader vid tårnas leder, och ibland svartaktig missfärgning av de yttre delarna av tårna eller svansen.

Dessa infektionsproblem blir ofta en inkörsport till allvarligare sjukdom. Bakterier kan sprida sig med blodet till organ som lever eller njurar. Då syns inte alltid så stora tecken utanpå ödlan men den blir trött och svag, kan inte hålla sig uppe på raka ben, och förlorar vanligen aptiten.

Det finns mycket du kan göra för att förebygga infektioner hos din reptil.

Att förebygga infektion hos ödla

En reptilägare måste lägga ner mycket möda och besvär på att hålla terrariet rent. Det räcker alltså inte med att avlägsna den synliga avföringen utan terrariet måste regelbundet rengöras från ”topp till tå”. Om inte bara hygienen i terrariet är dålig, utan även skötsel och utfodring i övrigt är dålig, så kan även dessa normalt sett ofarliga bakterier och parasiter leda till livshotande infektion.

När söker jag hjälp?

Kontakta veterinär om ödlan drabbas av:

  • Svullnader vid tårnas leder.
  • Svartaktig missfärgning på tår eller svans.
  • Trötthet och svaghet.
  • Förlorad aptit.

Vad gör veterinären?

När väl en infektion har tillstött måste ödlan undersökas av veterinär.

Olika prover tas oftast för att fastställa bakteriens art och hur din ödla ska behandlas.

  • Då infektionshärden kan nås utifrån, till exempel munhåla, luftrör och hud, bör ett prov tas för framodling av exakt vilken bakterie det rör sig om. På så vis kan man även fastställa vilket antibiotikum som har effekt mot denna.
  • Rör det sig i stället om en magtarminfektion så bör avföringsprov tas för att fastställa vilka typer av parasiter som orsakar problem.

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din ödla blir sjuk .

Behandling vid infektion hos ödla

Förutom antibiotika eller avmaskningsmedel behandlas ödlan ofta även med vätska och vitaminer för att förbättra allmäntillståndet.

Eftervård hemma

Väl hemma igen gäller det att se till att ödlan sköts så bra som möjligt. Temperaturen bör höjas ett par grader jämfört med tidigare för att stimulera dess immunförsvar. Ingen behandling i världen kan bota infektionen om ödlan inte hålls varm. På sikt gäller det att ta itu med hygienen i terrariet och skapa sig goda rutiner för att förhindra att reptilen ska insjukna på nytt.

Skötselråd för exotics »

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen