Så ger du en kanin eller gnagare medicin

Här får du allmänna råd om behandling av sjukdomar hos kaniner och gnagare och så ger du en kanin eller gnagare medicin.

Allmänna råd vid behandling av sjukdomar hos kanin och gnagare

När en kanin eller en gnagare blir sjuk är det inte säkert att den visar det så mycket för sin ägare. I naturen får dessa djur inte se sjuka ut. Då riskerar de att bli utestängda ur flocken eller att bli tagna av ett rovdjur.

 • Om djuret är sjukt är det därför viktigt att hålla det i lugn miljö. Skilja det från eventuella bur-kompisar. Att kunna gömma sig och få vara i fred är viktigt för att djuret skall kunna slappna av.
 • Det är också viktigt för ägaren att se hur mycket det sjuka djuret äter och hur avföringen ser ut.
 • Sjukburen bör också vara liten så att djuret tvingas att hålla sig i stillhet. Självfallet är det även mycket viktigt att hålla noggrann hygien i buren. Underlaget skall bytas varje dag.
 • Om djuret äter dåligt bör man stödmata. Hos veterinär och välsorterade djuraffärer finns Critical Care, en hövälling, att köpa. Du ska totalt få i ditt djur 100 ml Critcal Care per kg kroppsvikt under ett helt dygn, uppdelat på flera tillfällen. I takt med att djuret äter bättre kan du mata mindre.
 • Det är också av största vikt att kontrollera att det kommer avföring varje dag. Vid sjukdom kan avföringen se annorlunda ut. Om den är lite avvikande i färg och storlek eller lite smetig, är detta inget att oroa sig för. Om avföringen skulle upphöra helt och hållet eller om djuret får diarré måste veterinär kontaktas omedelbart.

Så ger du en kanin eller gnagare medicin

 • Om kaninen/gnagaren ordinerats mediciner skall dessa ges direkt i munnen. Att blanda i maten eller vattnet ger en osäker dosering och i värsta fall får djuret inte alls i sig sin medicin.
 • Om medicinen är i flytande form är det bästa och enklaste att ge medicinen som den är, i munnen, via en plastspruta. Lättast är att lyfta på läppen på sidan av munnen och spruta in medicinen. Kaniner och gnagare har inga tänder på sidan och därför kommer man direkt in i munnen.
 • Om djuret är mycket sprattligt när medicinen skall ges är det bra att sitta på golvet och rulla in djuret i en handduk så att bara huvudet sticker fram. Då brukar det vara lättare att hålla djuret stilla.
 • Riktigt små gnagare kan vara svåra att hålla eftersom de har mycket hud som sitter löst och de vrider sig runt i greppet. Man kan då prova att försiktigt ta ett tag i nackskinnet och huden över ryggen så att man får ett rejält grepp och stramar åt överskottshuden. På köpet får man att mungiporna dras uppåt och munnen blir lättare att komma åt.
 • Ibland skrivs tabletter ut till kaniner och marsvin. Tabletter kan inte ges hela utan tabletten måste krossas och blandas med något flytande. Välj gärna något välsmakande att blanda med t.ex. mosad banan, yoghurt, sylt eller annat. Denna blandning ges direkt i munnen som en flytande medicin. Naturligtvis är det av största vikt att kaninen/marsvinet får i sig allt av blandningen.
 • Om medicineringen skulle misslyckas av någon anledning är det viktigt att höra av sig till veterinären för råd.

Här hittar du skötselråd för våra kaniner och gnagare »

Vid medicinering av kanin eller gnagare kan det vara bra att rulla in djuret i en handduk så att bara huvudet sticker fram. Då brukar det vara lättare att hålla djuret stilla.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen