Bölder hos kanin

Bölder hos kanin upptäcks ofta av kaninägare. Bölder/knölar hos kaninen kan ha flera orsaker. Det kan till exempel röra sig om en infektion, en tumör eller en förstorad lymfkörtel. 

Bölder kan uppstå överallt på kroppen. Ofta verkar kaninen inte speciellt besvärad av knölen om man trycker på den. Man måste dock komma ihåg att kaniner är duktiga på att dölja sin smärta. De försöker att uppträda som vanligt och visar inte förrän i ett långt gånget skede att de mår dåligt. I naturen är det ofta så att om man visar att man är sjuk så blir man uppäten.

Olika orsaker till bölder hos kanin

Den vanligaste platsen där man hittar bölden är på hakan eller kinden. Orsaken till dessa knölar är ofta problem med tandrötterna. Hos en kanin som sliter sina kindtänder dåligt bildas ofta sår i anslutning till tänderna som även kan börja sitta lite löst. Matrester och bakterier kan tränga ner längs tandroten och orsaka en var-ansamling. Ibland sipprar varet ut in i munhålan och orsakar dålig smak och därmed dålig aptit. Vanliga symptom hos kaninen är nedsatt aptit, den kanske börjar äta mindre av sitt hö och mer av lättuggad mat. Ibland kan man märka att kaninen dreglar mycket, och att den kan lukta illa från munnen.

Bölder på andra delar av kroppen kan orsakas av något litet sår där bakterier har trängt in. Bakterierna orsakar infektion. Det kan exempelvis hända när en kanin blivit biten av en annan kanin.

Bölder hos kanin kan också bero på en tumör eller på förstorad lymfkörtel.

När ska jag söka hjälp?

Så fort din kanin äter eller bajsar mindre än vanligt så ska du kontakta veterinär!

Behandling vid bölder hos kanin

Hur man ska behandla bölden beror delvis på var bölden finns. Sitter bölden någonstans på själva kroppen så försöker man i första hand att operera bort hela knölen på en gång. Det räcker nämligen sällan att bara behandla med antibiotika eftersom de flesta bölder har en tjock vägg som gör det svårt för medicinen att tränga in till problemets kärna.

Sitter bölden på käken så är det viktigt att fastställa om den hänger ihop med ett problem i tandrötterna. Det är viktigt att undersöka alla tänder. Det är ibland inte så lätt eftersom kaniner oftast inte vill gapa så mycket, varför det kan vara svårt att se de kindtänder som sitter längst bak. Ibland kommer veterinären att rekommendera att man gör en tandundersökning i narkos, eller att man röntgar käken så att tandrötterna kan bedöma. Om kaninen har förändringar i tandrötterna så att infektionen har trängt in i käkbenet, så är prognosen tyvärr dålig även efter ganska radikala åtgärder, eftersom infektionen ofta återkommer efter en tid.

Var hos kaniner är ofta tjockt och segt, och inte flytande som hos hund och katt. Det gör det nödvändigt att öppna ett stort sår när man försöker öppna och tömma en böld som inte kan opereras bort i sin helhet. För att undvika att problemet återkommer måste såröppningen hållas öppen så att man har möjlighet att spola sårhålan regelbundet. Såret måste läka inifrån. Det kan ta lång tid och behöver mycket skötsel från djurägarens sida.

Vill du boka tid för rådgivning eller undersökning så hittar du klinker som är bra på våra sällskapsdjur här »

Läs om skötsel av kanin »
Våra kaniner drabbas ibland av bölder. Bölderna kan ha olika orsaker.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen