Resa med iller - Detta gäller inom EU

Vi reser alltmer, och det blir allt vanligare att vi tar med oss våra sällskapsdjur på semestern. Regelverket för vad som gäller vid resa med iller utomlands är mycket omfattande. För fullständiga uppgifter se Jordbruksverkets hemsida, www.jordbruksverket.se. Klicka dig vidare via Djur och sedan Resor och transporter. Välj därefter Hund, katt och iller.

Följande information gäller för inresa till Sverige från annat EU-land. Observera att alla dessa regler berör vad som gäller för att din iller ska få komma tillbaka till Sverige. Andra länder kan ha en del särskilda regler. Kontakta därför konsultat/veterinärmyndighet i varje land du avser besök vid planeringen av din utlandsresa.

Krav vid resa med iller enligt EU- föreskrifter

  • Illern ska ha ett pass, där signalement, märkning, vaccinationer och avmaskningar noteras.
  • Den ska vara ID-märkt med mikrochip.
  • Illern ska vara vaccinerad mot rabies med ett avdödat vaccin. Det finns inga vaccin framtagna speciellt för iller, utan man använder hund- och kattvaccin (NobiVac Rabies, Rabisin). Observera att samma sorts vaccin kan ha olika lång giltighetstid i olika länder. Det är giltighetstiden i det land där hunden vaccineras som gäller och som ska föras in i passet. Den första vaccinationen får inte ges före 12 veckors ålder. Blodprov för titerkontroll behöver ej tas på iller.
  • Detta innebär att illern inte får passera gränsen förrän vid 15 veckors ålder.
  • Vid gränspassagen in till Sverige ska du anmäla till tullen att du har iller med dig.
Från Norge kan illern föras in utan att vara vaccinerad mot rabies. Däremot måste den vara id-märkt och ha ett EU-pass.
 
Vaccination mot valpsjuka en gång/år.
 
Skötselråd för iller »

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen