Ibland behöver ditt djur stanna kvar hos oss. Det kan vara för medicinsk utredning eller för vård efter en omfattande operation. Då hamnar ditt djur på vår vårdavdelning.
På vårdavdelningen finns personal dygnet runt. När djur blir inskrivna hos oss får varje hund eller katt en egen bur att vistas i, avskild från andra patienter. I buren finns sköna filtar att ligga på och katterna får också en egen kattlåda. Rastning av hundarna sker i koppel utomhus om hundens tillstånd medger det. Även kritiskt sjuka patienter brukar må bättre av att komma ut, även om det bara rör sig om att ligga stilla på en filt en liten stund. Rastning sker flera gånger per dygn.
De allra flesta djur finner sig snart tillrätta på djursjukhuset.
Under tiden ditt djur ligger här utförs de behandlingar och undersökningar som vi bedömer är bäst för patienten. Du lämnar telefonnummer så att vi kan nå dig under tiden din hund eller katt är hos oss. Skulle större ingrepp behöva göras, som inte var planerat från början, ringer vi alltid dig först. Samma sak gäller om ditt djurs tillstånd skulle försämras oväntat. Du blir, oavsett vad som händer, uppringd dagligen av veterinär eller avdelningssköterska för en uppdatering. Har vi många patienter måste vi i första hand ta hand om dem, därför kan det dessa dagar dröja innan telefonsamtalet kommer. De flesta kliniker har ett angivet tidsintervall inom vilket man beräknar att höra av sig.
Vill du komma och hälsa på ditt djur så ring och prata med oss innan. Det är vanligt att djuren visar tecken på ökad stress efter besök, vilket troligen beror på känslan av att bli lämnad på nytt. Vår upplevelse är att djuren är mest harmoniska om nästa möte med husse eller matte sker först när de får följa med hem igen. Alla djur är dock individer, det finns djur som matvägrar eller inte vill rastas om de inte har sin husse eller matte med sig. I dessa fall är det givetvis prioriterat att tillgodose behovet av mat och rastning och då lägger vi upp en plan tillsammans med djurägaren för att kunna ge djuret bästa möjliga förutsättningar.
På intensivvårdsavdelningen vistas de svårt sjuka djur som har behov av extra avancerad vård och kontroll. Här finns bland annat möjlighet att tillföra syrgas, att värmereglera och att genomföra sådana medicineringar som kräver löpande övervakning.
Vårdavdelningen har en isolering där djur med misstänkt eller konstaterad smitta vårdas. Här omhändertas djur enligt särskilda hygienrutiner. Avdelningen ligger i en separat del för att undvika kontakt med övriga avdelningar.
I samband med hemgång får du prata med ansvarig veterinär som har en plan för hur du skall ta hand om ditt djur på bästa sätt när ni kommer hem. Du får även ett skriftligt hemgångsråd som innehåller information om djuret, skötselinstruktioner och förklaring kring eventuella behandlingar.
Vårdavdelningen är bemannad med legitimerad personal dygnet runt året om.