Att din katt eller hund behöver hjälp med sina tänder är något som uppmärksammats allt mer de senaste tio till femton åren. Den vanligaste orsaken till att hundar behöver hjälp är att plack orsakat infektion och tandlossning. En av de vanligaste orsakerna till att katter behöver hjälp är sjukdomen TR, tandresorption, tidigare betecknad FORL.
På samma sätt som för människor är bra tandvård mycket viktigt för våra sällskapsdjur.
Att ett djur har problem i munhålan kan visa sig på olika sätt, men många gånger märks inga symtom alls hos djuret. Några av de symtom som kan visas är exempelvis:
Ett mycket vanligt symtom på smärta från munnen är generella beteendeförändringar som att djuret blir tröttare och/eller grinigare. Ofta misstolkas dessa symtom som symtom på normalt åldrande.
När djuret misstänks behöva hjälp med sina tänder bör man boka ett besök hos en tandintriktad veterinär för undersökning. Eftersom större delen av tanden är dold i käkbenet, behöver tänderna oftast röntgas för att utesluta infektioner eller smärtsamma tillstånd. Vid behov bokas en tid för att extrahera, det vill säga operera ut, skadade tänder som inte går att rädda, men oftast kan ingreppet utföras direkt i anslutning till undersökningen.
Efter en tandbehandling går djuret hem. Ofta med smärtlindring, rengöringsinstruktioner och ett återbesök bokat för läkningskontroll.
Evidensias tandmottagningar är utrustade med avancerad dentalutrustning för att kunna ta hand om ditt djurs tandproblem. Vi har välutbildade veterinärer och leg. djursjukskötare som specialiserat sig på att ta hand om ditt djurs tänder.
En tandundersökning hos oss görs ofta vid samma tillfälle som eventuella åtgärder utförs. Vi börjar med en professionell tandrengöring (PTR). Denna behandling innebär att man avlägsnar tandsten och plack från tändernas kronor och i fickorna under tandköttskanten. För att göra detta används t.ex. en ultraljudsscaler men även samma handinstrument som tandhygienister och tandläkare använder.
Vi genomför alltid tandbehandlingar under narkos. Detta är säkrast för djuret då utrustningen kan låta och vibrera, och vissa behandlingsmoment kan göra ont för djuret. Inför narkosen görs en riskbedömning av veterinär där hänsyn tas till ras, ålder, vikt och allmäntillstånd, samt eventuella sjukdomar.
I samband med att alla tänder rengörs, så undersöks även varje tand noga. Fickdjupen kring tanden mäts då ökade fickdjup kan tyda på tandlossning. Avvikelser i tändernas yta, utseende, placering eller fickdjup noteras på ett tandkort tillsammans med eventuell tandköttsförändring. På tandkortet noteras även bettfel och/eller avvikande tanduppsättning. Tänderna poleras avslutningsvis eftersom en slät, jämn yta gör det lättare att sköta tänderna hemma. Tandsten och plack fäster inte lika bra på en slät yta som på en ojämn.
För att bedöma tandens rot- och pulpasystem använder vi tandröntgen. Tandröntgen är en viktig del av undersökningen eftersom cirka 60% av tanden är dold under tandköttskanten och i käkbenet. Den kliniska undersökningen tillsammans med tandröntgen ger oss en fullständig överblick över tändernas tillstånd. Tandröntgen inkluderas därför alltid i tandundersökningen för att säkerställa att vi gör en korrekt bedömning.
Exempel på tillstånd då röntgen är nödvändigt är vid tandfrakturer, kvarsittande mjölktänder, TR (tandresorption, tidigare kallat FORL), tandlossning (parodontit), bettfel, avsaknad av tänder och tandköttsinflammation.
Den kliniska undersökningen tillsammans med röntgenbilderna ligger till grund för behandlingsplanen. Utifrån behandlingsplanen tar veterinären beslut om vidare behandling av skadade eller sjuka tänder i syfte att göra djuret smärtfritt. För djur innebär det ofta att skadade eller sjuka tänder extraheras, det vill säga opereras ut. Se avsnittet om tandextraktioner för mer information.
I samband med att behandlingsplanen tas fram kan också prisuppgift för eventuell vidare tandbehandling ges. Att detta inte kan ges i förväg beror på att många svar om tändernas tillstånd först kan ges efter röntgen och klinisk undersökning.
I de fall vidare behandling utförs i samband med PTR och röntgen kan vi ringa er under narkosen och uppdatera och diskutera kring status och tänkbara åtgärder och kostnader. Det är därför viktigt att vi har ett nummer där vi kan nå er under hela dagen.
Ibland genomförs undersökning, röntgen och PTR vid ett separat tillfälle och eventuell tandextraktion vid ett annat tillfälle. I sådana fall får ni en prisuppgift för efterföljande behandling i samband med hemlämningen av ert djur inför ny tidbokning.
Förebyggande tandvård är mycket viktigt för att undvika problem med ditt djurs tänder, detta eftersom nya plack bildas varje dag. Vi rekommenderar att alla hund- och kattägare ser över sitt djurs tänder och borstar dem varje dag.
Använd en mjuk tandborste och, om djuret uppskattar det, tandkräm för hund och katt. Tandkräm för människor ska inte användas eftersom katter och hundar inte tål fluor. Är du osäker på hur du ska göra vid tandborstning och hur du kontrollerar ditt djurs tänder kan du boka tid hos oss så kan vi hjälpa dig med tandborstningen. Fråga oss gärna om specialfoder, tandborstar och tuggprodukter.
Tandborstning är det överlägset bästa sättet att förebygga plack och tandsten. Ingenting hunden eller katten tuggar eller sväljer rengör tänderna lika bra som tandborstning.
Tyvärr kan djur även drabbas av andra sjukdomar där tandborstning inte hjälper, därför rekommenderar vi årliga tandvårdskontroller för att säkerställa att ditt djur upprätthåller en god mun- och tandhälsa.
Varmt välkommen till Evidensia Djursjukvårds tandskola! I åtta olika avsnitt kommer vår egen tandveterinär Hedvig Armerén guida dig genom allt vad du behöver veta om hundens mun och tänder. Du kommer att få lära dig om enkel hemskötsel, vanliga symtom och sjukdomar, förebyggande åtgärder och mycket mer.