Fästingrecept 95 kr direkt i mobilen, ladda ner Evidensia-appen.

Scintigrafiundersökning

Scintigrafiundersökning används mest vid skelett- och sköldkörtelstörningar. Till exempel vid misstanke om hältor, tumörsjukdomar och hypertyreos. Ett annat exempel på undersökning är mätning av njurarnas funktion. Tekniken är mycket känslig, vilket innebär att sjukdomar kan upptäckas på ett tidigt stadium.

Så går scintigrafiundersökning till

Undersökningen sker under sedering och brukar vanligen ta mellan 1-2 timmar för skelettscintigrafi och bara 5 till 10 minuter för sköldkörtelscintigrafi. Ditt djur behöver inte stanna kvar hos oss efter undersökningen.

Så fungerar scintigrafi

Scitigrafibild framben hund.

Scintigrafi (eller nukleär medicin) skiljer sig från mer klassiska bilddiagnostiska tekniker som röntgen och datortomografi genom att man injicerar en låg dos av ett radioaktivt medel (oftast 99mTechnetium) som strålar inifrån kroppen under några timmar. Med hjälp av en så kallad gammakamera registreras strålningen från kroppen och dess organ. Informationen från gammakameran omvandlas sedan till digitala bilder som kan bearbetas i en dator. Bilderna ger lite anatomisk information om organen, utan mer information om dess funktion och ämnesomsättning. Undersökningen är helt ofarlig för ditt djur och strålningsbelastningen är minimal.

Scintigrafi kan man också använda för att behandla katter med hypertyreos.

Kliniker som erbjuder den här behandlingen

Var snäll och vänta medan klinikerna listas