Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.
Sök vård till ditt djur i tid

Sök vård till ditt djur i tid

Sällskapsdjur är beroende av sin husse eller matte när det gäller omsorg och vård, därför har du som ägare ett stort ansvar. När ditt djur får träffa veterinär i tid besparar du det onödigt lidande, och prognoserna blir bättre för tillfrisknande. Väntar du däremot med att söka hjälp kan kostnaderna bli högre då det ofta behövs större vårdinsatser ju längre tiden går. 
Sällskapsdjur är beroende av sin husse eller matte när det gäller omsorg och vård, därför har du som ägare ett stort ansvar. När ditt djur får träffa veterinär i tid besparar du det onödigt lidande, och prognoserna blir bättre för tillfrisknande. Väntar du däremot med att söka hjälp kan kostnaderna bli högre då det ofta behövs större vårdinsatser ju längre tiden går. 

Väldigt få struntar i veterinärbesöket på grund av hjärtlöshet, i de flesta fall handlar det om att djurägaren inte själv kan bedöma sitt djurs hälsotillstånd. För att klargöra vad som är bråttom, mindre bråttom, tecken på smärta och vanliga åkommor hos det äldre djuret respektive valpar och kattungar reder Evidensias veterinärmedicinskt ansvariga, Marlene Areskog, ut begreppen. Låt det bli din bästa guide över när du bör kontakta oss!  

Åkommor som snabbt förvärras vid utebliven vård 

Ibland är det mer bråttom att komma under vård. Det finns många tillstånd som fort kan bli mycket allvarliga och till och med leda till döden om de inte åtgärdas akut. 

Några exempel på sådana tillstånd är:

•    Djuret har problem med att kissa – urinstopp – vilket kan leda till urinförgiftning

•    Infektioner av allvarligare karaktär med nedsatt allmäntillstånd och feber

•    Andningssvårigheter

•    Akuta kräkningar och/eller blodiga diarréer

•    Vinglighet, svimningar

Bland andra tillstånd som vanligtvis inte leder till döden men som snabbt kan försämras eller leda till allvarligare åkommor om man inte behandlar finns:

•    Ögonskador

•    Hudinfektioner som fukteksem eller infekterade fula sår

•    Skadade/brutna klokapslar

•    Frakturer/ledskador 

•    Bitskador som kan vara små men leda till bölder, nekros (celldöd), ledinfektion

•    Valpar och kattungar kan snabbt bli mycket sämre även vid enklare åkommor

Lindriga besvär där du kan avvakta veterinärbesök 

Utöver de tillstånd som kräver snabb tillsyn finns det naturligtvis också symptom där du kan avvakta en till ett par dagar med att kontakta veterinär. Till sådana symptom hör tillfälliga enstaka kräkningar eller lite lös mage, så länge hunden/katten mår bra och får i sig skonkost och vätska. 

- Får ditt djur lindrig lokal klåda utan synbara förändringar är orsaken många gånger insektsbett. Små rivsår eller liknande som inte är infekterade eller behöver tvättas och sys läker oftast av sig själv. Tillfällig lindrig hälta kan bero på sträckningar alternativt för mycket bus, berättar Marlene.

Kvarstår problemen i flera dagar ska du självklart boka in ett videosamtal med veterinär eller ett klinikbesök.

Hur kan jag veta att mitt djur har ont?

Djur kan ha ont länge utan att vi människor vet om det, eftersom de inte visar tecken på smärta i första taget. Men Marlene säger att det finns signaler på att allt inte står rätt till. 

- Var observant på beteendeförändringar då de ofta beror på en bakomliggande orsak. En katt slutar inte vara aktiv eller hoppa upp till sin favoritplats för att den ”blivit gammal”. Risken är i stället stor att den utvecklat artroser i sina leder och har ont. Hundar som plötsligt tvekar att hoppa in i bilen, haltar omkring, eller går långsamt utan anledning lider med all sannolikhet av smärta! 

Börjar hunden/katten skrika till eller blir aggressiv i situationer där den tidigare varit sig själv är det också indikationer på att det gör ont någonstans. Likaså om aptiten minskar eller törsten ökar utan andra förklaringar, då bör man kolla upp vad som kan vara fel. 

Katter är generellt bättre på att dölja sitt obehag och gömmer sig ofta vid sjukdom, inte för att den blivit skrämd som många tror. Vi kan även tolka djuren fel när de exempelvis har svårt att andas. Det beror inte på lathet att hundar snarkar högt när de sover, alltid ligger med hakan sträckt upp på kanten av korgen, inte orkar gå promenader eller leka. Sanningen är att de förmodligen lider av andningssvårigheter, till exempel på grund av alltför kort nos och inte kan syresätta sig ordentligt. En sådan hund behöver hjälp. 

Problem med tänder och dålig munhälsa ger vanligtvis inga synliga symptom eftersom djuren oftast fortsätter äta och leka trots tandvärk. Var därför uppmärksam på dålig lukt från munnen, när det uppstår bör orsaken utredas med tandröntgen.   

Åldersrelaterade problem hos hund och katt 

När djuren åldras ökar förstås risken för sjukdom. Generellt räknas hundar som äldre omkring sju års ålder, medan det för katt är något högre. Men rasen har också betydelse, stora hundar blir gamla tidigare och deras hälsoproblem börjar redan vid fem-sex års ålder, medan mindre raser kan hålla sig pigga och fräscha flera år längre. 

Klassiska ålderskrämpor är artroser hos både katt och hund, njurproblem (framför allt hos katt), livmoderinflammation hos äldre tikar, prostatabesvär hos äldre hanhundar, diabetes hos katt eller urinstensproblem. Tandproblem brukar också komma med åldern, förebygg dem genom att ta hand om munhälsan och gå på regelbundna kontroller med ditt djur. Knölar i huden, både god- och elakartade, bör kollas upp, i synnerhet om de ser oregelbundna och fula ut eller växer snabbt. Ökad törst är ett varningstecken på många sjukdomar hos såväl den äldre hunden som katten.

Besvär hos valpar och kattungar

Innan djuren blir gamla har de förstås varit valpar och kattungar. Då är de som regel friska, men medfödda problem kan visa sig efter ett par månader. Med andra ord finns det flera saker att hålla koll på.

- Ibland behöver tänder och bettfel åtgärdas av veterinär. Kontrollera urineringen, den ska ske lagom ofta och kisset se normalt ut. Sedan har vi mag-tarmfunktioner och hudproblem - en hund som tidigt får diarréer/klåda i öron eller hud kan lida av allergi och vara i behov av utredning. 

Glöm inte dessutom de förebyggande åtgärderna som oftast är viktigast då skaderisken är större för unga djur. Barn ska inte lyfta valpar utan vuxnas tillsyn, säkra hemmet från föremål, växter eller godis de gärna stoppar i sig, var försiktig med dörrar som kan smälla igen av korsdrag, saker som riskerar att välta eller rivas ner från hyllor och så vidare.

Låt inte sjukdomsförloppet gå för långt  

Djuren ger oss så mycket och därför vill vi se till att de mår bra. Låt det inte gå för långt innan du söker hjälp, manar Marlene och förklarar riskerna. 

- Djur som gått länge med en infektion i kroppen kan vara svaga när de kommer in, och ha sådan blodbrist, att det är svårt att åtgärda. Samma sak för långvariga förstoppningar. Om inte sår efter olyckor och skador tas omhand direkt, får infektioner lättare att sprida sig och huden riskerar dö på stora ytor. I sådana fall kan det bli både svårt, dyrt och plågsamt att försöka lappa ihop med vård och kirurgi. 

Frakturer som inte åtgärdas färska ökar risken att läka fel och betyda mycket större ingrepp och sämre prognos att försöka räta ut. Smärtsamma tillstånd, rörelsestörningar och artrosutveckling är andra följder av frakturerna. Blir lidandet för stort för djuret vid en omfattande behandling kan avlivning vara skonsammaste vägen ut. 

Kontakta oss hellre en gång för mycket än en gång för lite

Vänta aldrig med veterinärbesöket när djuret starkt signalerar att något är fel eller vid olycksfall, det kan leda till stora konsekvenser, säger Marlene med eftertryck, men avslutar också med tillägget:

- Självklart är alla välkomna att vända sig till Evidensia även med enklare saker. Kontakta oss hellre en gång för mycket än en gång för lite! 

Tidiga upptäckter och förebyggande insatser kan öka ditt djurs välmående och minska risk för både skada och sjukdom. På sidorna nedan går vi igenom stegen för god hund- och katthälsa.

8 steg för god hundhälsa

7 steg för god katthälsa


8 steg för en god hundhälsa

Oavsett om du har en valp eller trogen senior så är det viktigt att känna till vad din hund behöver för att må så bra som möjligt. Tidiga upptäckter och förebyggande insatser kan öka välmående och minska risk för både skada och sjukdom. 

Läs mer

7 steg för en god katthälsa

Det är viktigt att känna till vad din katt behöver för att må så bra som möjligt. Att helt enkelt ha en god katthälsa. Tidiga upptäckter och förebyggande insatser kan öka välmående och minska risk för både skada och sjukdom. På denna sida går vi igenom 7 steg för en god katthälsa.

Läs mer

Rådfråga via videosamtal

Ladda ner vår app och få hjälp och rådgivning för hund, katt och smådjur via video. Våra onlineveterinärer har öppet varje dag, även kvällar och helger, för att kunna hjälpa dig med fästingrecept, hud- och magbesvär, bedömning och rådgivning av lindriga skador och mycket mer.

Läs mer