Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.

Roslagstull sommarcampar hos kollegorna på Lidingö

torsdag 2 juli 2020
Roslagstull

Vecka 33-35 bygger Evidensia Djurkliniken Roslagstull om sina lokaler. Men att stänga helt under denna tid har aldrig varit aktuellt. Istället föddes idén om att kampera ihop med en annan Evidensiaenhet och valet föll på Lidingö Veterinärklinik.

Huvudsyftet med den tillfälliga flytten är att kunna fortsätta erbjuda hjälp även de tre augustiveckorna som ombyggnaden pågår.

– Närmast från Roslagstull är Lidingö Veterinärklinik, knappt 5 kilometer bort, som därmed blev det bästa alternativet när tanken kom upp. Därför ringde jag klinikchefen Mats Wänlund och frågade hur han ställde sig till att hysa in oss. Med inställningen att vi inom Evidensia ska hjälpas åt, gick det såklart bra och på den vägen är det, säger Linda Nordh som är Roslagstulls verksamhetschef.

Samarbetat tidigare

Även om inhyrningen hos Lidingö är för första gången så har Mats och Linda samarbetat förr. Mats, som också är djursjukhuschef på Evidensia Södra Djursjukhuset Kungens kurva, berättar att de ibland hanterar patienter sinsemellan.

– Södran har lånat ut personal till Roslagstull när behov funnits. Ett kombinerat vårdteam från båda enheterna opererade en kanin hos oss en gång och såväl en papegoja som sköldpadda har röntgats i vår CT-röntgen, ger han som exempel.

Dock är det helt nytt att samtliga av Roslagstullsveterinärerna och en del av sköterskorna flyttar till Lidingö där de får tillgång till två rum och utrymme för egen receptionist. Under dessa veckor blir mottagningstiderna 8-17 måndag till fredag, precis som hos hyresvärden. Förutom lite andra öppettider ska Roslagstull verksamhet bedrivas på samma sätt fast på annan plats.

Ny miljö, ny inspiration

Men det stannar inte där utan Linda utvecklar vidare:

– Med ombyggnationen tar vi även tillfället i akt att byta erfarenheter med flera kliniker gällande allt från operation, poliklinik och butik. Därför sprider vi samtidigt ut några av våra andra sköterskor på olika enheter.

Hon och medarbetarna ser fram emot att miljöombytet ska generera ny inspiration och eventuellt ändrade tanke- och arbetssätt.

– Det är alltid värdefullt att se utanför de egna väggarna. Vi vill ta hand om den kunskap som finns hos våra kollegor så mycket vi kan.

Mats håller med om de positiva aspekterna i att ”komma hem” till varandra.

–  Möjligheten att rotera är en av de största fördelarna för oss som ingår i Evidensia. Vi är ett och samma företag, det ger styrka. Men det allra viktigaste är att hjälpa de djur som är sjuka och inte behöva stänga en enhet, tillägger han.

Så blir Djurkliniken Roslagstull när allt är klart

Tillbaka till Roslagstull när ombyggnaden är klar kan djurägarna och patienterna se fram emot uppfräschningen av lokalerna. Kliniken får ett bättre tandrum med anpassad utrustning, ventilationen är utbytt och ytterligare ett poliklinikrum möjliggör mottagandet av fler djur.

– Utöver det optimeras ytflödet, vilket bland annat innebär att patienter med eventuell smitta inte behöver gå via väntrummet. Eftersom vi tar emot många exotiska djursorter, varav flera är naturliga bytesdjur för varandra, är det bra att kunna separera dessa. Vi vill inte att någon ska känna sig trängd och rädd, avslutar Linda.

Och vem vet, med större plats blir det kanske Lidingö som campar hos Roslagstull sommaren 2021?