Efterlängtat besked när Djursjukhuset Växjö öppnar helger igen

torsdag 17 september 2020
personal

1 oktober öppnar Evidensia Djursjukhuset Växjö åter sin jourmottagning på helgen, vilket mottas med glädje hos djurägarna och inte minst medarbetarna.

Den tidigare personalbristen som ledde till stängningen i april är avhjälpt, och nu finns möjlighet till att kunna ha vårdpersonal i tjänst lördag och söndag.

– Vi har rekryterat tre stycken nya veterinärer vilket innebär totalt åtta stycken på sjukhuset, det är så många som krävs för helgöppet med bibehållen patientsäkerhet. En av veterinärerna har arbetat hos oss tidigare, en kommer från annan Evidensiaenhet och den tredje är nyutexaminerad. Vid årsskiftet ansluter ytterligare en, berättar tillförordnad djursjukhuschef Martina Lagerqvist.

Trots den omvittnat stora veterinärbristen som präglar djursjukvården i hela landet är hon glad över att rekryteringen varit lyckad och gick över förväntan.

– Vår jakt på ny personal blev ett lyckokast. Det betyder att flera ser vårt sjukhus som intressant och kan tänka sig arbeta här. Vi har en härlig personalstyrka som trivs ihop på jobbet, brinner för djuren och vill att de ska ha det bra. Den goda stämningen märktes under rekryteringen och de som var på intervju kände av den. Med trivsel lockar man till sig andra, säger hon och tillägger:

– Med nyrekryteringarna ökar inte enbart tillgängligheten, även kompetensen höjs ett snäpp med större möjlighet till tandbehandlingar och mag-tarmundersökningar.

Ensamma om akutintag veckans alla dagar

Djursjukhuset Växjö är det enda Evidensia i regionen som kan ta emot akut sjuka djur alla dagar. Intag av patienter sker fram till 22.00, och vårdavdelningen är bemannad dygnet runt för inneliggande djur. Under sommaren har man blivit nedringda från kliniker långt ifrån men inte kunnat ta emot, det tydliggör behovet av ett djursjukhus som alltid är öppet.

– De som drabbas hårdast av sådana här neddragningar är djuren, vilket smärtar. Vi är måhända stora med mycket resurser, men för den sakens skull är vår vård inte enligt löpande bandprincipen. Varje patient är lika viktig och vårdpersonalen finns här för djurens skull kvällar, helger och dygnets 24 timmar veckans 7 dagar. Vi ser en stolthet i det, men vill också vara ett självklart val mellan 8 och 17 måndag till fredag, förklarar Martina.

Förståelse trots svår situation

Hon vittnar om att förståelsen bland djurägarna och de remitterande djurklinikerna/djursjukhusen ändå varit god under stängningen.

– De har förstått bakgrunden men fortsatte visa att vi behövs och sporrade oss i vår beslutsamhet att lösa situationen. Vi är så tacksamma för djurägarnas stöd och det kändes verkligen i hjärtat när de tvingades åka långt med sina djur för att få hjälp.

Att sjukhuset öppnar sin jourverksamhet på helgerna igen möts därför av glada hurrarop. Beskedet är efterlängtad, inte enbart hos djurägarna utan också bland medarbetarna.

– Personalen ser fram emot att göra omsorgen ännu bättre fast de får jobba helg, skrattar Martina.

– Nu är patienterna varmt välkomna till Evidensia Djursjukhuset Växjö på helgerna igen, vilket vi vill att alla ska veta och känna sig trygga med det, avslutar hon.