Årets Djurklapp till hund och katt: må bra
Julen är givmildhetens tid. Om du vill att din vän ska vara med dig länge är omsorg och hälsa alltid Årets Djurklapp.
Det som betyder mest i långa loppet är välmåendet. För att din pälskling ska ha möjligheten att vara pigg, frisk och glad finns flera saker din hund eller katt behöver.
Lina Brandt, chefsveterinär på Ugglarps gård Smådjurskliniken Evidensia, ger några förslag på Årets Djurklapp ur hälsoperspektiv.
Klapp 1 – fri från smärta
Tandproblem är mycket vanligt hos såväl hund som katt, tyvärr kan djurägaren i många fall vara helt omedveten om detta. Skänk av den anledningen ditt djur några minuter varje dag för tandborstning och munkoll. Kontrollera så tänderna är hela och tandköttet har en hälsosam rosa färg samt att det inte luktar illa från munnen.
Den förebyggande vården ser till att eventuella bekymmer uppmärksammas i tid och minskar risken för onödigt lidande hos djuren. När katten och hunden själv får välja står nog inte tandborste eller tandkräm högst på önskelistan, å andra sidan gör säkert inte ilande tänder och smärta det heller.
Brister i tandhälsan kan dessutom resultera i följdproblem för hela kroppen. Förutom bra hemmaskötsel är rekommendationen därför en årlig veterinäröversyn av tänderna. Vänta inte tills ditt djur blir äldre, flera tandbesvär börjar tidigt och syns bara genom röntgen. Med en omfattande genomgång finns möjlighet att upptäcka, förhindra och korrekt behandla tandrelaterade sjukdomar hos katter och hundar så lägg ett Evidensias tandvårdspaket under granen! Läs mer om tandvårdspaketet.
Som djurägare behöver du ofta vara steget före och en påminnelse om vad du inte ska ge i jul är på sin plats. Förstoppning, magsjuka samt förgiftning slår den sköna helgfriden i kras så djursäkra hemmiljön från giftiga växter, levande ljus och läckerheter från människornas bord. Såväl paketpapper, snören som glitter ter sig spännande för valpar och kattungar, men lockelsen kan bli förödande. Lär dig om julens faror här.
Klapp 2 – ordentligt skydd
Hundar blir vaccinerade mer regelbundet än katter, mycket på grund av att uppfödaren ombesörjer detta som del i valpköpet. Som kattägare behöver du veta att såväl ute- som innekatter ska vaccineras mot kattpest och kattsnuva redan 2-3 gånger första året. Därefter en gång årligen.
I samband med vaccinationen gör veterinären även en hälsoundersökning. Hen lyssnar bland annat på hjärtat, tittar på ögon, undersöker tänder och kontrollerar vikten för att få en indikation på ditt djurs allmäntillstånd. Information om hund– och kattvaccination.
En bra djurförsäkring bör vara en självklarhet för varje djurägare. Om olyckan är framme tar försäkringen större delen av vårdkostnaderna vilket ger ekonomisk säkerhet. Saknar du en försäkring för din katt eller hund rekommenderas verkligen denna trygghetsklapp för er båda!
Klapp 3 – motion och aktivitet
Djurkroppen mår utmärkt när den får röra på sig och att vistas i sitt rätta element, naturen, garanterar en glatt viftande hundsvans. Utöver det ger promenaderna tillfälle för dig att se om hunden snabbt blir trött eller uppvisar tecken på hälta.
Som den smidiga jägare den är aktiverar katten både kropp och knopp utomhus. Har du innekatt ska den stimuleras samt få rörelse genom lek. Det belåtna spinnandet till trots, låt inte din lilla tiger förvandlas till en soffpotatis. Övervikt är ett stort problem hos såväl våra hundar som katter, så tänk på balansen mellan motion och rätt kost.
Klapp 4 – omsorg
Inledningsvis nämndes den dagliga kollen av mun och tänder. Som tillägg till detta – titta också över klor, päls, notera eventuella humörskiftningar och om aptiten är normal. Då du möter ditt djur varje dag är det lätt att bli hemmablind, men med enkla rutiner kan du observera små, krypande förändringar.
Har du en långhårig hund eller katt ska pälsen vårdas. Behov av tvätt/schamponering varierar från ras och pälssort.
Anpassa skötseln efter årstiden. Hundars trampdynor och tassar kan skadas av vägsalt på vintern eller brännas av het sommarasfalt, ett tydligt tecken är när hunden ligger och slickar sig. Var en god vän och hjälp med tassalva, hundskor, att skölja av eller torka tassarna fria från salt med våtservett efter promenaden.
Så till klädernas vara eller inte vara. De flesta hundar har mycket päls och klarar sig utan. Vissa raser med lite eller ingen päls, som whippet eller nakenhund kräver dock täcke för att inte frysa i vinterkylan. Ibland spelar ryggproblem eller sjukdomshistorik in och då kan värme vara lägligt. Rådgör med din veterinär.
Hunden eller katten i ditt liv förtjänar det bästa. Den finaste djurklappen från dig 2020 och alla andra år är omsorg och hälsa.