Vad är bilddiagnostik?
Bilddiagnostik används med syftet att fastställa olika sjukdomar. På bildavdelningen undersöker vi kroppen med metoder som ger en avbildning av skelett och inre organ. Bilderna synliggör var problemet ligger så vi kan planera en effektiv vård.
Hos oss hjälper vi till med följande undersökningar:
- Röntgen
Röntgenstrålar riktade mot en kroppsdel med en sensorplatta under sig resulterar i en bild. - Datortomografi – CT
Datortomografi är en undersökningsmetod som med hjälp av röntgenstrålar och avancerad datorteknik kan ta tredimensionella bilder av organ och vävnader på insidan av kroppen. - Ultraljud
Högfrekventa ljudvågor studsar mot olika vävnader och ultraljudsapparaten fångar upp det som en bild.
Vad vi utreder och behandlar på bilddiagnostik-avdelningen
Röntgen- och/eller ultraljud kan användas för undersökningar av skelettet, inre organ, muskler och kärl samt flera olika tillstånd.
Några exempel på bilddiagnostikens användningsområden:
- utröna om det finns brutna ben
- undersöka leder och ryggar
- se om något sitter fast i mag- och tarmkanalen
- uppskatta antalet valpar vid en dräktighet
- kontrollera tecken på lungsjukdom
- göra hjärtundersökningar
- upptäcka livmoderinflammationer
- påträffa stenar i urinblåsan
- synliggöra tumörer
Oftast får du svar direkt efter en röntgenundersökning, men vid speciella fall behöver röntgenbilder skickas för bedömning hos specialist, särskilt vid CT-undersökningar. Vid ultraljud ger vi dig vanligen svar redan vid undersökningen.
Hur går ett besök på bilddiagnostik-avdelningen till?
Vid röntgentillfället får du och ditt djur träffa en djurvårdare eller en djursjukskötare som hjälper till att utföra undersökningen. Ibland behöver patienten medicineras med lugnande så bilderna blir optimala, och vid CT-undersökningar så sövs djuret.
Alla som deltar i röntgenundersökningen ska bära särskilda förkläden i bly för att minska exponeringen av röntgenstrålar. Gravida och personer under 18 år får inte närvara.
Vid ultraljud klipper vi ofta bort päls på undersökningsområdet för bästa möjliga bild. En patient som ligger stilla är av stor vikt, därför ger vi vid behov lugnande medicin inför undersökningen.
Inför besöket på bilddiagnostik-avdelningen
Vi vill helst inte att ditt djur har ätit precis innan ultraljuds-undersökningen (cirka 4 timmar) då det kan försvåra diagnostiken. Ska urinprov lämnas är rekommendationen att patienten inte heller har kissat på 2-4 timmar innan provet tas. Fråga vad som gäller när du bokar besöket.
Vi som jobbar på bilddiagnostik-avdelningen
De veterinärer, djursjukskötare och djurvårdare du möter hos oss på bilddiagnostik-avdelningen har ett speciellt intresse inom områdena röntgen och ultraljud.
Samtliga har genomgått en obligatorisk, teoretisk strålskyddutbildning. De som står fysiskt på plats och röntgar innehar även "röntgenkörkort".
Våra öppettider
Kliniken
-
MåndagÖppet dygnet runt
-
TisdagÖppet dygnet runt
-
OnsdagÖppet dygnet runt
-
TorsdagÖppet dygnet runt
-
FredagÖppet dygnet runt
-
LördagÖppet dygnet runt
-
SöndagÖppet dygnet runt