Besiktning Ugglarps Gård Hästkliniken

Besiktning Ugglarps Gård Hästkliniken

Besiktning

En besiktning genomförs av många olika anledningar, dock är genomförandet i stort sett standardiserat oavsett anledningen till besiktningen. Besiktningar genomförs som regel inför köp/försäljning, fodervärdsavtal/utlåning, inför auktion, hingstvisning/bruksprov samt innan försäkringsteckning/försäkringsändring.

Vid en besiktning fastställer man hästens hälsostatus vid det aktuella undersökningstillfället. Först kontrolleras hästens identitet mot medtagna ID-handlingar, sedan kontrolleras hästens allmäntillstånd, exteriör, rörelsemönster, andningsljud under arbete, ögon och tänder. Genomförs besiktningen på kliniken ingår även kontroll av luftvägarna med fiberendoskop.

Besiktningen kan utökas med röntgen (ofta kallad exportröntgen eller friröntgen). Hur många bilder och vilka typer av projektioner som ska tas beror lite på anledningen till besiktningen. I synnerhet vid besiktningar inför auktioner eller försäljningar utomlands kan det finnas speciella krav på antalet bilder och projektioner. Vidare kan besiktningen kompletteras med ultraljudsundersökning och blodprov efter önskemål. Även här kan det finnas speciella krav på laboratoriska undersökningar som ska genomföras innan export till utlandet eller innan ett godkännande för avel.

Vid önskemål utför vi även besiktningar hemma hos er, så kallad gårdsbesiktning. Viktigt är att det ska finnas möjlighet att longera hästen på den plats där hästen är uppstallad vid besiktningstillfället.

Kliniken

 • Måndag
  08:00 ­- 20:30
 • Tisdag
  08:00 ­- 17:00
 • Onsdag
  08:00 ­- 20:30
 • Torsdag
  08:00 ­- 17:00
 • Fredag
  08:00 ­- 17:00
 • Lördag
  Stängt
 • Söndag
  Stängt

Medarbetare

Erika Olefalk

Klinikchef

Erika Olefalk

Chefsveterinär / Leg. Veterinär

Erika tog sin veterinärexamen på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala 2017. Hon började arbeta hos oss på Ugglarps gård direkt efter sin examen. Hon har påbörjat utbildning inom ISELP (International Society of Equine Locomotor Pathology), vilken är en organisation som vidareutbildar veterinärer inom sjukdomar i alla delar av hästens rörelseapparat.  De områden Erika tycker extra mycket om att arbeta med är ortopedi, kirurgi, odontologi, reproduktion och MRI.  På sin fritid rider Erika dressyr. Hon har tävlat upp till Grand Prix och har bland annat startat både i Falsterbo och på Breeders. Hon spenderar även mycket tid med familjen och fixar hemma på gården. 
Läs mer om Erika
My Persson

My Persson

Leg. Veterinär

My tog sin veterinärexamen vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala 2019. Hon arbetade tre år ambulerande med alla djurslag på Distriktsveterinärerna, först i Sjöbo och sedan i Flyinge. My har arbetat hos oss på Ugglarps gård sedan december 2021, i början med både häst och smådjur och nu endast med häst. My tycker att odontologi och reproduktion är extra roligt. Hon har även ett specialintresse för inälvsparasiter och har arbetat flera säsonger med på träckprovslab innan hon blev färdig veterinär.   Fritiden spenderar My i stallet med sina två dressyrhästar. 
Läs mer om My
Mika Friis

Mika Friis

Leg. Veterinär

Mika tog sin veterinärexamen på Köpenhamns universitet 2022 och hon började jobba hos oss strax efter detta. Innan examen har Mika gjort en sommar som TF-veterinär på disktriktsveterinärerna.  Mika skrev sitt specialarbete om hältdiagnostik och hennes specialintressen är hästar med nedsatt prestation och hållbara hästar.  Fritiden spenderas mest i stallet med de tre dressyrhästarna eller på gymmet. Mika har också en talang för att teckna och rita.
Läs mer om Mika
Charlie Lindberg

Charlie Lindberg

Leg. Veterinär

Charlie arbetar som konsult hos oss på Ugglarps gård och gör endast besiktningar. 
Läs mer om Charlie
Våra medarbetare

Facebook inlägg