MRI

Ugglarps Gård Hästkliniken Evidensia

I human ortopedi är MRI ett ovärderligt hjälpmedel för rätt och snabb diagnos. Sedan flera år tillbaka finns möjligheten att göra MRI på nedre extremiteter på stående sederad häst. Vi var en av de första klinikerna i Skandinavien som kunde erbjuda stående MRI för häst! 

Vad är egentligen MRI?

 • Det undersökta benet utsätts för ett magnetiskt fält och korta pulser av radiovågor. Det svaga ekot av dessa radiovågor från benet används för att bygga upp en bild.
 • Signalen varierar beroende på vad vävnaden är uppbyggd av. Detta ger en möjlighet att skilja på ben, senor, fett, vätska osv. Därmed ser man inte bara anatomiska förändringar utan även vissa fysiologiska förändringar som t.ex. inflammation i benvävnad.

Fördelarna med denna bilddiagnostiska teknik är flera:

 • Högkvalitativa bilder på såväl skelett som mjukdelar, dessutom tillsammans! Detta innebär bra bilder på infästningar och övergångar mellan olika vävnader. Skador i flera vävnader syns samtidigt. 
 • Den enda tekniken där det går att skilja mellan de många olika orsakerna till låg hälta hos häst, där annan bilddiagnostik som t.ex. röntgen och ultraljud inte räcker till. 
 • Ingen radioaktiv strålning används och det finns inga kända biologiska biverkningar.
 • Stående MRI är förenat med mindre risker jämfört med MRI under generell anestesi, då hästen inte behöver ligga i narkos.

Inför hästens MRI-undersökning

Undersökningen tar några timmar och ungefär 150-300 bilder genereras. Beroende på om det är ett framben eller ett bakben som ska undersökas så måste båda framskorna alternativt båda bakskorna tas av, om möjligt innan hästen kommer hit. När hästen kommer till oss får den först acklimatisera sig i en strödd box. Sedan klipps och tvättas hästen på halsen för att lägga en permanent venkateter, så att man under hela undersökningen har tillgång till en ven för att kontinuerligt kunna ge hästen lugnande.

Har du mer än 4 timmars restid till oss rekommenderar vi att hästen kommer hit dagen/kvällen innan MRI-undersökningen. Denna policy har vi som en kolikförebyggande åtgärd, då mycket resande i kombination med sedering under en och samma dag ökar risken för kolik.

Under undersökningen kan vi rekommendera dig som hästägare att åka iväg och äta lunch i Ängelholm eller besöka shoppingcentret Väla ca 20 minuter bort. Någon av våra anställda visar dig gärna utrustningen och rummet före eller efter hästen undersökts. 

Efter hästens MRI-undersökning

Efter avslutad undersökning behöver hästen 30-60 minuter på sig på stall för att bli tillräckligt pigg för att åka hem. Hästen får också Mash (ett lättsmält smakligt foder som blandas med vatten) efter undersökningen, vilket är gynnsamt för magtarmkanalen. Om ni vill ha hjälp med att få på hästens skor efteråt så är vår hovslagare här på tisdagar och fredagar. Då bokar vi in MRI-undersökningen en av dessa dagar.

Bilderna och hästens anamnes skickas till ett team av erfarna radiologer i Tyskland. Vi har sedan allra första början haft ett samarbete med Dr Vet Med Thorben Schulze, som är en av de mest erfarna avläsarna av MRI-bilder i Europa. Ett skriftligt svar kommer till dig och din remitterande veterinär inom bara ett par dagar.


Våra recensioner

Kim Olsson

5

Kliniken

 • Måndag
  08:00 - 17:00
 • Tisdag
  08:00 - 17:00
 • Onsdag
  08:00 - 17:00
 • Torsdag
  08:00 - 20:00
 • Fredag
  08:00 - 16:00
 • Lördag
  Stängt
 • Söndag
  Stängt
 • Medarbetare

  Erika Andersson

  Erika Andersson

  Chefsveterinär

  Charlie Lindberg

  Charlie Lindberg

  Leg. Veterinär

  Mika Friis

  Mika Friis

  Leg. Veterinär

  My Persson

  My Persson

  Leg. Veterinär

  Våra medarbetare

  Facebook inlägg