MRI Ugglarps Gård Hästkliniken

MRI Ugglarps Gård Hästkliniken

I human ortopedi är MRI ett ovärderligt hjälpmedel för rätt och snabb diagnos. Sedan flera år tillbaka finns möjligheten att göra MRI på nedre extremiteter på stående sederad häst. Vi var en av de första klinikerna i Skandinavien som kunde erbjuda stående MRI för häst! 

Vad är egentligen MRI?

  • Det undersökta benet utsätts för ett magnetiskt fält och korta pulser av radiovågor. Det svaga ekot av dessa radiovågor från benet används för att bygga upp en bild.
  • Signalen varierar beroende på vad vävnaden är uppbyggd av. Detta ger en möjlighet att skilja på ben, senor, fett, vätska osv. Därmed ser man inte bara anatomiska förändringar utan även vissa fysiologiska förändringar som t.ex. inflammation i benvävnad.

Fördelarna med denna bilddiagnostiska teknik är flera:

  • Högkvalitativa bilder på såväl skelett som mjukdelar, dessutom tillsammans! Detta innebär bra bilder på infästningar och övergångar mellan olika vävnader. Skador i flera vävnader syns samtidigt. 
  • Den enda tekniken där det går att skilja mellan de många olika orsakerna till låg hälta hos häst, där annan bilddiagnostik som t.ex. röntgen och ultraljud inte räcker till. 
  • Ingen radioaktiv strålning används och det finns inga kända biologiska biverkningar.
  • Stående MRI är förenat med mindre risker jämfört med MRI under generell anestesi, då hästen inte behöver ligga i narkos.

Inför hästens MRI-undersökning

Undersökningen tar några timmar och ungefär 150-300 bilder genereras. Beroende på om det är ett framben eller ett bakben som ska undersökas så måste båda framskorna alternativt båda bakskorna tas av, om möjligt innan hästen kommer hit. När hästen kommer till oss får den först acklimatisera sig i en strödd box. Sedan klipps och tvättas hästen på halsen för att lägga en permanent venkateter, så att man under hela undersökningen har tillgång till en ven för att kontinuerligt kunna ge hästen lugnande.

Har du mer än 4 timmars restid till oss rekommenderar vi att hästen kommer hit dagen/kvällen innan MRI-undersökningen. Denna policy har vi som en kolikförebyggande åtgärd, då mycket resande i kombination med sedering under en och samma dag ökar risken för kolik.

Under undersökningen kan vi rekommendera dig som hästägare att åka iväg och äta lunch i Ängelholm eller besöka shoppingcentret Väla ca 20 minuter bort. Någon av våra anställda visar dig gärna utrustningen och rummet före eller efter hästen undersökts. 

Efter hästens MRI-undersökning

Efter avslutad undersökning behöver hästen 30-60 minuter på sig på stall för att bli tillräckligt pigg för att åka hem. Hästen får också Mash (ett lättsmält smakligt foder som blandas med vatten) efter undersökningen, vilket är gynnsamt för magtarmkanalen. Om ni vill ha hjälp med att få på hästens skor efteråt så är vår hovslagare här på tisdagar och fredagar. Då bokar vi in MRI-undersökningen en av dessa dagar.

Bilderna och hästens anamnes skickas till ett team av erfarna radiologer i Tyskland. Vi har sedan allra första början haft ett samarbete med Dr Vet Med Thorben Schulze, som är en av de mest erfarna avläsarna av MRI-bilder i Europa. Ett skriftligt svar kommer till dig och din remitterande veterinär inom bara ett par dagar.


Kliniken

  • Stängt
  • Tisdag
    08:00 ­- 17:00
  • Onsdag
    08:00 ­- 20:30
  • Torsdag
    08:00 ­- 17:00
  • Fredag
    08:00 ­- 17:00
  • Lördag
    Stängt
  • Söndag
    Stängt

Medarbetare

Erika Olefalk

Klinikchef

Erika Olefalk

Chefsveterinär / Leg. Veterinär

Erika tog sin veterinärexamen på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala 2017. Hon började arbeta hos oss på Ugglarps gård direkt efter sin examen. Hon har påbörjat utbildning inom ISELP (International Society of Equine Locomotor Pathology), vilken är en organisation som vidareutbildar veterinärer inom sjukdomar i alla delar av hästens rörelseapparat.  De områden Erika tycker extra mycket om att arbeta med är ortopedi, kirurgi, odontologi, reproduktion och MRI.  På sin fritid rider Erika dressyr. Hon har tävlat upp till Grand Prix och har bland annat startat både i Falsterbo och på Breeders. Hon spenderar även mycket tid med familjen och fixar hemma på gården. 
Läs mer om Erika
My Persson

My Persson

Leg. Veterinär

My tog sin veterinärexamen vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala 2019. Hon arbetade tre år ambulerande med alla djurslag på Distriktsveterinärerna, först i Sjöbo och sedan i Flyinge. My har arbetat hos oss på Ugglarps gård sedan december 2021, i början med både häst och smådjur och nu endast med häst. My tycker att odontologi och reproduktion är extra roligt. Hon har även ett specialintresse för inälvsparasiter och har arbetat flera säsonger med på träckprovslab innan hon blev färdig veterinär.   Fritiden spenderar My i stallet med sina två dressyrhästar. 
Läs mer om My
Mika Friis

Mika Friis

Leg. Veterinär

Mika tog sin veterinärexamen på Köpenhamns universitet 2022 och hon började jobba hos oss strax efter detta. Innan examen har Mika gjort en sommar som TF-veterinär på disktriktsveterinärerna.  Mika skrev sitt specialarbete om hältdiagnostik och hennes specialintressen är hästar med nedsatt prestation och hållbara hästar.  Fritiden spenderas mest i stallet med de tre dressyrhästarna eller på gymmet. Mika har också en talang för att teckna och rita.
Läs mer om Mika
Charlie Lindberg

Charlie Lindberg

Leg. Veterinär

Charlie arbetar som konsult hos oss på Ugglarps gård och gör endast besiktningar. 
Läs mer om Charlie
Våra medarbetare

Facebook inlägg