Värmeslag hos kanin
Artikelns innehåll
Kaniner är djur som är mycket väl anpassade till kyla men tyvärr inte riktigt lika bra till värme. Värmeslag hos kanin är vanligt. Det är väldigt många fler kaniner som avlider av värmeslag varje år än kaniner som fryser ihjäl.
Kaniner har ett ganska dåligt system för att reglera värmen i kroppen. De kan varken svettas eller hässja, utan de reglerar sin kroppstemperatur genom att skicka ut blodet för avkylning i små tunna blodkärl i öronen. Det är därför öronen ibland känns varma och ibland kalla.
Tyvärr kan detta system vara otillräckligt när det är mycket varmt. Kaninen kan då drabbas av värmeslag och avlida hastigt. Vanligtvis handlar det om kaniner vars utebur blivit placerad där det vissa tider på dagen inte finns skugga och där det inte fläktar. Kommer värmen dessutom mycket hastigt har kroppen inte hunnit anpassa sig till de stigande temperaturerna.
Symptom på värmeslag hos kanin
Symptomen på värmeslag är att kaninen inte äter, flåsar, blir utmattad och i allvarligare fall får lungödem, vilket kan ses som skummande vätska ur näsborrarna. Det blir svårt för kaninen att syresätta sig, varför läppar och pigmenterad hud får en blåaktig färg.
Behandling
Om man hittar kaninen fortfarande vid liv är det mycket viktigt att kyla av den snarast. Man kan skölja den i svalt (ej iskallt!) vatten, framför allt på öronen, eller blåsa kalluft på den med t ex en hårtork. Därefter är det viktigt att uppsöka veterinär snarast. Har kaninen andningsproblem sätter man den i syrgasbur. För övrigt ges den allmänt understödjande behandling.
Förebygg värmeslag hos kanin
För att undvika problem med värmeslag bör man alltid se till att utekaniner sommartid har tillgång till en sval plats i skuggan, allra helst där vinden fläktar lite. Undvik också att ta in utekaniner i inomhusvärme när det är väldigt kallt ute.
Innekaniner kan i sin tur få värmeslag i mycket varma lägenheter, där fönstren är stängda och solen ligger på. Försök sätta kaninen i det svalaste rummet, dra ned persienner eller liknande, öppna fönster som går att öppna, och om det trots detta är svårt att hålla svalt i rummet, spraya kaninen försiktigt med vatten. Man kan även ha en fläkt på för att få luftcirkulation i rummet.
Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din kanin drabbas.