Övervikt hos undulater

Övervikt hos undulater är ett mycket vanligt problem.

Orsaker till övervikt hos undulater

Orsaken är precis som hos människor att fågeln äter för mycket och motionerar för litet. Det är tyvärr inte så att fåglar ”känner” hur mycket som är lagom att äta, och inte heller vet vilka födoämnen som är bäst för dem.

Många fågelägare har ständigt minst en, ibland flera, skålar fulla med frön i buren. Ibland hänger det även någon hirskolv eller honungsstång hos fågeln.

En matglad undulat som inte har så mycket annat att sysselsätta sig med blir då ofta sittande och småäter hela dagarna.

Då övervikt är besvärligt för fågeln och dessutom ökar risken för uppkomst av sjukdomar, är det av största vikt att se till att överviktiga fåglar bantas.

Hur hjälper jag min undulat att gå ner i vikt?

Bäst resultat får man om man börjar ge pellets i en bestämd mängd i stället för fröer. Pellets är ett fullfoder för undulater som tillför alla näringsämnen, vitaminer och spårämnen i rätt proportioner. Pellets har en balanserad fettmängd som gör att fågeln kommer att gå ned i vikt om inte för mycket mat ges. Problemet med pellets är att många fåglar inte känner igen det som mat. Det finns till och med undulater som kan svälta sig till döds hellre än att prova den nya främmande maten. För mer information om olika knep för att försöka lära fåglar äta ny mat, se separat artikel om foderkonvertering.

Om det absolut inte fungerar med att byta till ny nyttigare kost, så ska man ändå jobba vidare med bantningen. Lämpligt är då att begränsa frögivan. Normalt behöver en undulat 6-10 gram frö per dag (gäller ej avels- eller ungfåglar). Det är dock svårt att mäta upp så små mängder. Lättare är att låta fröskålen stå inne i buren under en begränsad tid. Man kan successivt dra ner på tiden med målet att fågeln får äta 15-30 min morgon och kväll. Då hinner fågeln få i sig vad den behöver men får inte tillfälle att äta för mycket.

Sysselsättning med grönsaker, pellets och leksaker

Som sysselsättning då frö inte finns inne i buren kan undulaten få grönsaker (t ex persilja, spenat, morot, broccoli, dill, grönkål eller frusen grönsaksblandning) och pellets att plocka med. Är man tillräckligt envis brukar det sluta med att fågeln börjar knapra på dessa ”nyttigheter”. Frukt kan också ges men i begränsad mängd, ej mer än 5% av totalmängden foder. Försök även stimulera fågeln till annan sysselsättning, t ex att börja leka med leksaker, bita sönder kartonger, slita sönder grenar m m.

Naturligtvis går viktnedgången snabbare om undulaten lockas att motionera. En flygtur på minst 45 minuter 2 gånger dagligen är att rekommendera. Är fågeln i början så tung att den inte orkar flyga kan den i stället få börja med att springa omkring på golvet.

För att kontrollera viktutvecklingen är det bra att väga fågeln 2 gånger per vecka. En normalstor undulat (ej engelsk) ska väga 30-45 gram. Viktnedgången bör ej överstiga 3% av totala kroppsvikten per vecka. Skulle detta ske måste man öka på frögivan lite.

Öka sysselsättningen för undulaterna med olika leksaker i buren.

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen