Metallförgiftning hos papegoja

Metallförgiftning hos papegoja. Många papegojor lever ett ganska fritt liv tillsammans med sin ägare. De får vara utanför sin bur och flyga fritt inomhus, eller spatsera omkring på golven.

Precis som skator är papegojor ofta fascinerade av saker som blänker. Och eftersom de är papegojor tycker de naturligtvis om att bita och gnaga på fascinerande föremål. Tillsammans leder detta till att akut metallförgiftning är en förvånansvärt vanlig sjukdom hos våra sällskapsfåglar.

De vanligaste metallerna som fåglarna kan bli förgiftade av är bly och zink. Båda dessa är förvånansvärt vanligt förekommande i vanliga föremål i hemmet. Bly finns till exempel ofta som tyngder i fågelleksaker (!), som tyngder i gardiner, i fiskesänken, i spegelinfattningar och gamla färger. Det finns även i folie runt vinflaskor. Zink finns i galvaniserad metall, vilket t ex förekommer på många slags skruvar och muttrar, i häftklamrar och gem, i dragkedjor och även i metall till fågelburar.

Symtom på metallförgiftning hos papegoja

En papegoja som blivit metallförgiftad insjuknar ofta akut med kräkningar, diarré, trötthet, fågeln sitter uppburrad och slutar äta.

Vid blyförgiftning blir centrala nervsystemet ofta påverkat, vilket kan leda till epileptiska kramper, att fågeln verkar blind, eller att fågeln sitter i mycket konstiga ställningar. Metallförgiftning leder ofta inom 2-3 dagar till en mycket allvarlig sjukdom och kan snabbt leda till fågelns död.

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din fågel blivit förgiftad.

Vad gör veterinären?

Vid en undersökning hos veterinär ställs diagnosen med hjälp av en kombination av:

  • Fågelns symptom.
  • Resultatet av röntgenundersökning.
  • Resultatet av provbehandling.
  • Ofta tas även blodprov för att kontrollera nivån av de två metallerna i kroppen, men dessa analyser kan ta 1-2 veckor att få svar på, varför man inte hinner invänta resultatet innan behandling måste sättas in.

Behandling vid metallförgiftning hos papegoja

  • Behandlingen av metallförgiftning innebär dels så kallad understödjande behandling, t ex värme, vätska, vitaminer, sondmatning.
  • Dels så kallad antidot, dvs ett medel som binder den skadliga metallen i kroppen och påskyndar dess eliminering från kroppen.
  • Vid snabbt insatt behandling svarar ofta även en mycket allvarligt sjuk fågel mycket snabbt på behandlingen.
  • Dock måste behandlingen vanligen pågå i minst 5 dagar.
  • Med hjälp av uppföljande röntgen och blodprover beslutas sedan från fall till fall om behandlingen ska pågå längre eller upprepas efter någon vecka.

Kronisk zinkförgiftning

Som en liten parentes kan nämnas några ord om kronisk zinkförgiftning hos fågel. Under de senaste 2-3 åren har detta blivit en mycket ”populär” diagnos ute på Internet. Många fågelägare, uppfödare och även veterinärer hävdar att kronisk zinkförgiftning är en vanlig anledning till fjäderplockning hos papegojor. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att detta samband med zink och fjäderplockning existerar. Det finns inte ens några riktigt vedertagna studier som anger var gränsen går mellan normala och onormala zinkvärden i kroppen. Osäkerheten om det finns en sjukdom som ”kronisk zinkförgiftning” har gjort att många fågelägare oroar sig över zinkhalten i fågelbur och burinredning. I vissa delstater i USA har det till och med blivit förbjudet att tillverka utrustning för burfåglar av galvaniserad metall.

Bland det patientmaterial vi har på vår klinik har vi i nuläget inte funnit några belägg för att svenska fåglar drabbas av kronisk zinkförgiftning. Det är absolut inget som man som fågelägare ska oroa sig för. För den som trots detta vill vara extra försiktig så kan man några gånger om året rengöra burgallret med en sur lösning, t ex vinäger, för att minska risken för att fågeln för i sig zink från den galvaniserade metallen.

Skötselråd för papegoja »

Papegojor tycker om att bita och gnaga på fascinerande föremål. Därför drabbas de ganska ofta av akut metallförgiftning.

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen