Hornhinnesår hos marsvin

Hornhinnesår hos marsvin är mycket vanligt. De drabbas lätt av skador på ögat. Ägaren upptäcker ofta att marsvinets ena öga är rött och eller tårigt.

Orsaker till hornhinnesår hos marsvin

Vanligaste orsaken till problemet är att marsvinet har fått in ett främmande föremål i ögat. Oftast rör det sig om en liten del av ett halmstrå. Marsvin är flyktdjur, och när de blir rädda så springer de iväg utan att alltid se sig för vart de springer. De har då lätt att få in ett halmstrå i ögat.

Så snart ett djur har ett problem med ett öga bör man kontakta veterinär, eftersom risken finns att ögat eller synen inte går att rädda om behandlingen dröjer för länge.

Symtom

Ögat är ett känsligt organ och reagerar kraftigt på ett sår. vanliga symtom är:

  • Att ögat rinner, i början vanligtvis med klar vätska.
  • Ögat är rött.
  • Det kan få en grå hinna på ytan.
  • Marsvinet blundar eller kniper med ögat på grund av smärtan.
  • Ögat kan ibland vara lite blodigt.

Det gör ont att få in någonting i ögat, och marsvinet har ingen möjlighet att få bort det främmande föremålet på egen hand. Det är därför viktigt att boka en veterinärtid så fort som möjligt.

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om ditt marsvin mår dåligt.

Vad gör veterinären?

Då veterinären undersöker marsvinets öga kontrollerar man efter tecken på olika slags ögonsjukdomar. Man tittar om det finns något främmande föremål på ögat eller under ögonlocket. Och ofta använder man en grön färg som droppas på ögat och som fastnar i ett eventuellt sår, vilket då visar djupet och omfattningen av såret. Ibland händer det att lite av den gröna färgen kommer ut via näsborren – det är inte farligt utan visar bara att tårkanalen fungerar som den ska.

Behandling

Beroende på vad som hittas vid undersökningen avgörs sedan vilken behandling marsvinet ska få. Vid sårskador på hornhinnan är det viktigt att undvika att bakterier får fäste i såret, och marsvinet får därför ögonmedicin med antibiotika.

Hornhinnan har ofta en mycket bra läkningsförmåga, och små sår läker ofta helt inom några dagar. För säkerhets skull bör man dock undersöka marsvinet igen efter en vecka, och göra en ny färgning av ögat för att se att såret är helt avläkt.

Skötselråd marsvin » 

Hornhinnesår hos marsvin orsakas ofta av att marsvinet har fått in en liten del av ett halm- eller höstrå i ögat. Marsvin är flyktdjur som springer iväg när de blir rädda, utan att alltid se sig för vart de springer. De har då lätt att få in ett halmstrå i ögat.

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen