Groddning av fröer

Många papegojfåglar, framför allt undulater, är svåra att lära äta pellets och annan varierad kost. Groddning av fröer är ett bra alternativ.

Ett alternativ i det här läget kan vara att gro fröblandningen som fågeln normalt äter. Fördelen med groddning av fröer är att fetthalten i fröna minskar och andra nyttiga näringsämnen utvecklas i fröet och grodden.

Så här sker groddning av fröer

Tag en lämplig mängd frön och lägg i skål med rikligt med vatten. Fröna ska vara mer än väl täckta av vatten. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Skölj därefter fröerna i en sil under rinnande kallt vatten. Fröna ska sedan stå i en skål i rumstemperatur aningen utspridda men inte så mycket att de torkar. Skölj fröna med kallt vatten i sil flera gånger om dagen, framför allt sommartid när det lättare utvecklas bakterie- och mögelväxt.

För att gradvis vänja fågeln kan man börja ge den endast de uppblötta fröerna. Då är fodret fortfarande väldigt likt de torra fröerna. Efter hand kan man låta fröerna gro allt längre. Till en början bara så att en liten vit grodd ses och efter hand kan man låta dem gro tills det blir en gräsliknande växt. Vill man hejda tillväxten av fröna kan man ställa in skålen i kylskåpet.

Var mycket noga med att kontrollera att de grodda fröerna är fräscha. Om fröna gror dåligt, blir mögliga eller luktar illa, måste man kasta dem omedelbart. Grodda frön får dessutom inte ligga kvar i buren över natten.

Förhoppningsvis kan grodda frön bidra till att din fågel får en mer varierad kost, men fortsätt ändå att försöka få honom/henne att äta pellets.

Hur man får sin papegoja att äta varierad kost »

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen