Brännsår hos reptiler

Brännsår hos reptiler är mycket vanligt. Sannolikt har reptiler mycket färre värmekänsliga receptorer i huden, varför de inte märker att de ligger i kontakt med en varm yta.

Orsaker till brännsår hos reptiler

  • Brännsår uppstår oftast då reptilen legat i kontakt med en het sten eller värmeslingor i flera timmar.
  • Eller då den klättrat upp och lyckats klamra sig fast vid en spotlight eller värmelampa.
  • Framför allt heta stenar har dåligt rykte, eftersom termostaten i dessa ofta krånglar, och stenen blir mycket hetare än vad man avsett.

Tänk på att för de flesta reptiler är det mest naturligt att få värme uppifrån, det vill säga man imiterar solens värmande inverkan. När en reptil känner sig för varm söker den normalt sett svalka genom att gräva sig nedåt. I naturen är jorden en bit nedanför markytan svalare och fuktigare, och ger alltså skydd mot värmen. I fångenskap, med värmestenar eller värmeslingor, blir det i stället varmare och varmare ju djupare ner reptilen försöker gräva sig. Trots det är instinkten att gräva sig nedåt den mycket stark, vilket många gånger leder till hälsoproblem och stress. Belysningen hos reptilerna är viktig för att reglera värme med mera.

När söker jag hjälp?

Om din reptil har fått ett brännsår så ska du täcka området med kalla kompresser i 20-30 minuter.
Kontakta därefter genast veterinär.

Behandling vid brännsår hos reptiler

  • Hos veterinären rengörs skadan.
  • Död vävnad måste avlägsnas dagligen.
  • Hela sårytan ska sedan täckas med lämplig antibiotikasalva och sårkompresser, allt för att minska risken för allvarliga infektioner och uttorkning.
  • Reptilen måste självklart bo i ett rent terrarium, så att inte partiklar från underlaget riskerar att fastna i såret.
  • Vid djupa infekterade sår måste reptilen behandlas med allmän antibiotika under lång tid.

Trots att brännsår ofta kan bli mycket omfattande och djupa, så läker de ofta bra. Dock tar läkningstiden mycket lång tid – det är inte ovanligt att djuret måste behandlas för sitt sår i 6 månader! Efter avläkning kvarstår vanligen ett fult ärr med grå färg och skrovligare yta. Ömsningsproblem kan uppstå i området, varför reptilen kan behöva hjälp att bli av med gammal hud.

Vill du boka tid för rådgivning eller undersökning så hittar du klinker som är bra på exotics här »

För de flesta reptiler är det naturligt att få värme uppifrån. Så det är bäst att försöka efterlikna solens värmande inverkan i terrariet.

 

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen