Avvänjning hos häst

Avvänjning kan orsaka stress hos såväl sto som föl och bör därför göras med försiktighet och omtanke för att bli så lugnt som möjligt. Det finns olika sätt att gå till väga och vilket som passar bäst avgörs av hur hästarna i besättningen lever för övrigt. 

Avvänjning hos hästAvvänjning bör tidigast ske när fölet är fem månader gammal. 

Avvänjning kan innebära stress för såväl föl som sto och det är därför bra att fundera på hur det görs bäst i er situation. Erfarna uppfödare och stuterier har ofta väl inarbetade rutiner och vet vilket som fungerar bäst, men för den mindre erfarna uppfödaren är det inte lika självklart. 

Hur tidigt kan man vänja av föl?

Föl bör vänjas av tidigast vid fem månaders ålder. Fölen är varken fysiskt eller psykiskt mogna tidigare än så. Det finns näringsämnen i mjölken som behövs, men det är också viktigt för att fölet ska utvecklas till en trygg individ med normala sociala färdigheter. För tidig avvänjning ökar risken för stereotypa beteenden som krubbitning

I vissa fall måsta fölet vänjas av tidigare, till exempel om stoet avlider. Det går också bra, men det är viktigt att fölet får sällskap av en amma eller andra vuxna hästar för normal social utveckling så att det inte präglas på ett onormalt sätt till människor. Läs gärna mer om att föda upp ett moderlöst föl.

Naturlig avvänjning

De flesta dräktiga ston tillåter inte fölet att dia längre när de är 8–10 månader gammalt. Naturlig avvänjning innebära att man låter sto och föl gå kvar tillsammans och förlitar sig till att stoet själv vänjer av fölet.  I många fall fungerar detta utmärkt och metoden används allt oftare, men det en finns en del saker att tänka på:

Dräktighet och digivning tar mycket på stoets resurser och det är viktigt att hålla koll på stoets välbefinnande och hull om fölet går kvar. Många gånger går det att kompensera genom fri tillgång av näringsrikt grovfoder. Men det är inte alltid stoet äter tillräcklig mängd av vare sig grovfoder eller kraftfoder utan tappar i vikt ändå, och då är avvänjning det bästa för henne. 
Om sto och föl står på box är det viktigt att boxen är tillräckligt stor! När fölet närmar sig 8–10 månader får de inte plats i en vanlig box längre. 

Alla ston vänjer inte av fölen när de är 8–10 månader. Det gäller speciellt ston som inte är dräktiga, men det förekommer ston som tillåter såväl fjorårsfölet som årsfölet att dia samtidigt. I små besättningar förekommer det att sto och föl går kvar tillsammans och ”fölet” fortsätter att dia från stoet i flera år. Om ”fölet” inte tränas på att vara utan stoet kan det bli onormalt bundet till stoet, vilket innebär problem i framtiden om de måste skiljas av någon anledning. 

Det är också värt att tänka på att hingstar kan bli könsmogna så tidigt som vid (8) -10 månaders ålder, så det finns risk för oönskade dräktigheter om okastrerade hingstföl äldre än så håll tillsammans med ston. 

Om naturlig avvänjning tillämpas är det bra om sto och föl hanteras såväl tillsammans som var för sig under första vintern, och att fölet tränas att vara helt utan stoet i perioder när det blivit över 1 år gammalt. 

Avvänjning fölOm det finns jämnåriga föl i besättningen kan man vänja av hela gruppen föl samtidigt och låta dem gå ihop, hela eller delar av dygnet. 

Stegvis avvänjning

Ett annat sätt att skilja sto från föl är stegvis avvänjning. Om de står på box på natten kan de få var sin box från det att fölet är 5–6 månader, men kan fortfarande gå tillsammans i hage på dagarna. Fördelar med detta är att de får ordentlig plats att vila i boxen och kan få anpassat foder. Fölet blir också van vid hantering i samband med in- och utsläpp, skötsel och rykt. 

Avvänjning till fölgrupp

Ytterligare ett sätt som ofta används av större besättningar är flytta en grupp med föl som är bekanta med varandra till en egen hage. Om flera ston och deras föl gått ihop under betessäsongen kan dessa föl finna trygghet i varandra när de skiljs från stona. 

Första betessäsongen

När unghästarna är runt 1 år är det dags för betessläpp. Det går att låta åringen gå kvar med stoet om hon själv vant av det, men många väljer att låta ettåringarna gå på bete med andra hästar. Ofta hålls en grupp unghästar tillsammans, men det går också bra att ha åringen med andra vuxna hästar. Det är såklart viktigt att hingstföl då är kastrerade om de ska gå med ston. Hingstföl kastreras lämpligen när de är 1 – 1,5 år gamla, så innan eller efter första betessäsongen. 

De flesta släpper unghästar på bete med andra unghästar första sommaren. 

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen