A-vitaminbrist hos reptil

A-vitaminbrist hos reptil är vanligast hos rödörad vattensköldpadda. Det ses ibland även hos dossköldpaddor och kameleonter. A-vitamin behövs för att kroppens slemhinnor ska utvecklas normalt.

Vid brist på vitaminet förändras slemhinnorna. De blir tjockare men samtidigt skörare. Känsliga strukturer som till exempel ögonlocken kan svullna kraftigt. Andra slemhinnor som till exempel luftvägarna kan drabbas av sårskador som kan bli infekterade av bakterier.

Observera att A-vitaminbrist är mycket ovanligt hos landsköldpaddor och andra växtätande reptiler! Överdosering med A-vitamin leder till minst lika allvarlig sjukdom som brist på vitaminet.

Orsaker till A-vitaminbrist hos reptil

A-vitaminbrist orsakas av felaktig utfodring. Sjukdomen drabbar främst normalt sett allätande djur, som endast utfodras med rent kött i någon form. Eller med insekter som har utfodrats dåligt.

Symtom på A-vitaminbrist hos reptil

  • Svullna ögonlock.
  • Gulvitt sekret under ögonlocken.
  • Slöhet.
  • Upphörd aptit.
  • Avmagring.
  • Flöde från näsa och/eller ögon.
  • Hos kroniska fall kan huden förtjockas oregelbundet.

Vad gör veterinären?

Diagnosen ställs utifrån de typiska symptomen kopplat till information om djurets utfodring.

Behandlingen utgörs självklart av A-vitamintillskott i någon form. Helst ges detta i form av tillskott via maten. Vid allvarliga fall av A-vitaminbrist ges injektioner en gång/vecka tills reptilen klarar av att äta själv.

Andra delar i behandlingen kan beroende på sjukdomens allvarlighetsgrad vara allmän antibiotika vid luftvägsinfektion. Lokalbehandling i ögonen vid ögoninfektion. Tvångsmatning till reptilen klarar av att äta på egen hand igen. Sist men inte minst måste utfodringen förbättras.

  • Till landsköldpaddor och dossköldpaddor kan man ge mörka bladiga grönsaker. Det kan vara spenat, maskros, rovblast, kinakål och broccoli. Gul-orange grönsaker och frukt gå också bra. T ex squash, morot, sötpotatis och cantaloupe-melon.
  • Till vattensköldpaddor kan ges hela möss eller fisk. Det innehåller lever med lagrat A-vitamin.
  • Till kameleonter och andra insektsätande ödlor är det viktigt att utfodra insekterna med ett helfoder av god kvalitet, ex hundmat.

Vill du boka tid för rådgivning eller undersökning så hittar du klinker som är bra på exotics här »

Här finns skötselråd för olika exotics » 

 

A-vitaminbrist ses ibland hos kameleonter.

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen