Diabetesmottagning

Diabetes mellitus är en vanligt förekommande sjukdom även hos hundar och katter. Hos hundar är insulinberoende diabetes (typ 1) den vanligaste typen, medan katterna kan drabbas både av icke-insulinberoende diabetes (typ 2) och typ 1. Hos hos finns diabetesmottagning.

Diabetesmottagning för hund och katt

Hos veterinären på diabetesmottagningen ställs diagnosen genom att kontrollera blodsocker och urinsocker. Dessutom kontrolleras fruktosamin, ett blodprov som visar hur blodsockervärdet varit ca 2-3 veckor tillbaka i tiden. Detta prov är särskilt viktigt att ta på katter, då katter vid stress tillfälligt kan få högt blodsocker. Andra sjukdomar kan ge liknande symtom som diabetes och därför tas även kompletterande blodprover för att utesluta dessa.

Behandling vid diabetes

När diagnosen ställts och du som ägare beslutat att behandla ditt djur, skrivs djuret in på vårdavdelningen under några dygn för att påbörja sin insulininställning. Tikar insjuknar oftast i diabetes straxt efter avslutat löp då progesteronhalten är hög eller en tid efter p-spruta som innehåller samma hormon. Progesteron påverkar insulinets effekt, varför vi rekommenderar att tikar med diabetes kastreras.

När det är dags för hemgång är det en hel del nytt för husse och matte att lära sig. Djurägare får lära sig att ge sitt djur insulin. De flesta hundar och katter får två insulininjektioner under nackskinnet per dag. Det är viktigt att man vet hur man ska hantera en insulinkänning (lågt blodsocker), något som kan drabba alla insulinbehandade hundar och katter.

Vi rekommenderar våra diabetespatienter ett väl anpassat veterinärmedicinskt foder. En del djur kan också behöva gå ner i vikt för att förbättra sin diabetessituation och blir kanske rekommenderade ett bantningsfoder.

I början krävs täta telefonkontakter och återbesök för att komma fram till den ideala insulindosen. Återbesöken är speciellt viktiga för katter, vars egna insulinproduktion kan komma igång igen när de insulinproducerande betacellerna fått återhämta sig.

Trots att insulinbehandlingen innebär en hel del arbete och regelbundenhet för djurägaren tycker de allra flesta att det är värt det extra arbetet när de se sitt djur återhämta sig och må bra igen.

Läs mer om diabetes på hund på Djurvårdguiden

 

Priser kan variera mellan våra kliniker, hitta din kliniks generella prislista här:

Ta mig till prislistorna

Kliniker som erbjuder denna tjänst