Artificiell insemination

Vi utför insemination med färsk och kyld sperma. Det är bra att vara ute i god tid vid planerad insemination. Inför Artificiell insemination, AI, gör man en gynekologisk undersökning samt tar prover för att bestämma lämplig tidpunkt. I vissa fall upprepar man inseminationen efter 1-2 dagar.

Specialutbildade veterinärer

I Sverige har vi ett strikt regelverk som rör användandet av artificiella inseminationer. Endast specialutbildade veterinärer med särskild behörighet får lov att inseminera hundar och endast friska djur med god könsdrift får användas. Katter insemineras mycket sällan och nästan endast i forskningssammanhang eller när det rör utrotningshotade, större kattdjur.

Orsaker till insemination

Vanliga orsaker till att man väljer att låta inseminera sin tik istället för att hon paras naturligt kan vara att hanen bor långt bort och man väljer att skicka sperman (kyld eller fryst) istället för att stressa hunden med en transport. En annan anledning kan vara smittskydd.

Insemination med färsk sperma

Givetvis försöker vi hjälpa till med akuta inseminationer i största möjliga mån, till exempel när parning av tillrest tik eller hane inte fungerar. Tiken och hanen kommer hit tillsammans. Sperma från hanen samlas in och sperman undersöks för att se att den är av god kvalitet.Inseminationen utförs på vaken tik och brukar inte vålla något obehag.

Insemination med kyld sperma

Möjligheten att importera och exportera sperma har underlättat utbyte av genmaterial i hundaveln över länders gränser. Nu finns kylboxar som håller temperaturen under flera dygn. Detta möjliggör import och export av hundsperma från och till stora delar av världen. Det krävs numera inte tillstånd för att importera sperma från hanhund registrerad i EU-land. Läs mer om regelverket kring import på jordbruksverkets hemsida »

Kyld sperma av god kvalitet håller sig livsduglig i ca 2-4 dagar, ibland längre, under förutsättning att kylkedjan är obruten. Det är viktigt att veterinär både på avsändarorten och mottagarorten kontaktas på ett tidigt stadium så att de är tillgängliga när samling respektive insemination skall ske. Samling, kylning och försändelse av sperman sker när tiken konstaterats ha ägglossning enligt progesteronanalys.

Kliniker som erbjuder den här behandlingen

Var snäll och vänta medan klinikerna listas