Storbygget av nya Djursjukhuset Malmö ger trivsel för alla

tisdag 22 september 2020
Tomas översikt bygget

Evidensia Djursjukhuset Malmö bygger ut med 1 800 kvadratmeter samt renoverar 600 kvadratmeter i den äldre delen. När allt är klart sommaren 2021 blir den totala ytan för djursjukhuset 3 200 kvadratmeter. Här ska såväl besökare som personal trivas.

Mitt i den gångna sommaren tillträdde Tomas Nanasi som ny sjukhuschef för Djursjukhuset Malmö och har kastat sig in det stora bygget.

Tillbyggnaden signalerar framtid med sitt moderna utseende och skapar en spännande kontrast till den befintliga Skånelängan. Inflyttning i den nya delen sker vecka 48 för vårdavdelningen, veckan därefter operation. Den stora invigningen sker när renoveringen också är färdig.

Besök med värme

Här kommer patienterna få den bästa vården utifrån behov och hela sjukhusvistelsen ska präglas av omtanke.

Tomas talar gärna om de snart färdigbyggda avdelningarna uppdelat på operation, vård och infektion.

– På vårdavdelningen finns 92 burar där hund och katt separeras för att undvika onödig oro hos patienterna. Hundburarna är i varierande storlekar för att passa alla sorter, från minsta chihuahua till största grand danois, berättar han.

Samtliga burar har en kall samt varm del med individuell temperaturstyrning eftersom de djur som är sjuka eller varit sövda ofta får problem att styra kroppstemperaturen. Värmen kan ställas in upp till 40 grader, här ska ingen behöva frysa. Några av burarna har dessutom extra utrustning för intensivvård.

Omtanken visar sig även med en handikappanpassad direktingång till infektionsavdelningen för de riktigt sjuka, i syfte att minimera risken för smittspridning i reception och väntrum.

Imponerande rundvandring

När de fem operationssalarna i den nya sjukhusdelen kommer på tal flödar orden ur Tomas.

– Operationsavdelningen med alla sina faciliteter är gåshudsframkallande. När jag ser och förundras över vad de duktiga medarbetarna åstadkommer på det lilla utrymme de har nu, kommer ett och annat underverk ske med de nya möjligheterna, säger han med eftertryck.

Tomas beskrivande rundvandring fortsätter, vidare till röntgenrummen varav ett upptas av en CT-röntgen där patienten ligger på en brits och åker in i datortomografen. Med tekniken kan veterinären lättare upptäcka sjukdomar och skador. Nämnas bör också spaavdelningen för de patienter som behöver bada eller duscha.

Kommer kunna ta emot fler tandpatienter

Skillnaden mellan nytt och gammalt blir som sagt väldigt påtaglig, men har sin charm. Huvudentrén kommer fortfarande ligga där den ligger och receptionen, butiken samt apoteket fick sin ansiktslyftning för två år sedan – det innebär att de inte omfattas av den annalkande renoveringen som polikliniken (allmänmottagningen) och akuten ska genomgå.

Två helt nya toppmoderna tandrum tillkommer då trycket efter tandvård är omfattande och sjukhuset har lång kö på tandpatienter.

Utökat behov av medarbetare

På djursjukhuset arbetar idag omkring 120 personer i skift dygnet runt och de större avdelningarna ska bemannas ytterligare.

– Fler operationssalar kräver fler akutveterinärer och dessa tjänster behöver tillsättas omgående. Vi har ett behov av att fylla upp med 20-30 tjänster framåt och inom två år måste alla vara på plats, förklarar Tomas.

Omsorgen om medarbetarna är lika viktig som den för patienterna, vilket kan statueras på flera sätt. För djurkliniker/djursjukhus har det blivit som en oskriven regel att erbjuda personalhundar inackordering medan matte eller husse jobbar. Så också i Malmö. Tomas vet att möjligheten, eller avsaknaden av den, kan innebära skillnaden mellan om man vill jobba där eller inte.

– Ja, så är det. Personalen ska må bra och detta är ett privilegium i den andan.

Även om stort fokus ligger på att hitta ytterligare medarbetare strör han lovord över den befintliga personalstyrkan och vill vara en chef som gör skillnad. Alla som jobbar ska känna sig sedda i det de gör på golvet, från chefsveterinär till städerska.

– Det nya sjukhuset och människorna i min närhet är en glädje. De har längtat i 10 år och att få göra bygget med dem har förvandlat mig till ett enda stort leende. Alla kommer bli gladare av större ytor, menar han.

Blickar framåt

Bygget och rekryteringen håller Tomas sysselsatt, men inte sömnlös.

– Det finns ingen anledning att oroa sig över bygget eftersom det går så bra. Däremot drömmer jag om ännu mer personal som knackar på och vill in i Europas modernaste djursjukhus. När vi står här vid invigningen ser jag fram emot att alla som vill vara delaktiga får vara med om det ögonblicket. Och att de ska trivas, då gör man ett ännu bättre arbete. Den trivseln, som genererar fantastisk djursjukvård med omtanke, vill jag ska märkas på Evidensia Djursjukhuset Malmö.