Spännande ögonblick när hamstern Mållgan träffade veterinär

tisdag 19 november 2019
mållgan_nyhet_800x400
  • Djurkliniken Roslagstull

Matte Clara upptäckte att hamstern Mållgans vänstra öga blivit mindre än det högra och såg intryckt ut. Ingen övrig irritation syntes. Det som signalerade att något kanske var fel var att Mållgan blev grinig och försökte bitas, vilket han inte gör i vanliga fall. Det dåliga humöret var dock kortvarigt, han verkade må bra igen men ögat var fortfarande mindre än innan.

Clara bestämde sig för att ta det säkra före det osäkra och uppsöka veterinär. Hon bokade en tid för konsultation och kl. 11 på förmiddagen var den nyvakna Mållgan (hamstrar är nattdjur) på plats för sitt allra första veterinärbesök på Evidensia Djurkliniken Roslagstull. Hamstrar tillhör gruppen exotiska djur och Roslagstull är specialiserade på dessa, Mållgan var med andra ord i rätta händer.

Undersökning som gav svar

Se filmen här:

På kliniken blev den lilla 9-månaders hamstern undersökt av Leg. Veterinär Anna Nawrocka. Då Mållgan var som ett kvicksilver och rörde på sig hela tiden behöver han sövas ned för att kunna undersökas. Anna berättade att det hör till vanligheterna med nedsövning av små djur för att underlätta en undersökning. Nedsövning innebär en risk, men för Mållgan var den liten då han är så ung, förklarade hon.

Först placerades hamstern i en genomskinlig box där Anna förde in isoflurangas, denna typ av narkos varar i mindre än 5 minuter. Effekten lät inte vänta på sig, Mållgan blev dåsig och lade sig ned.

Ordentligt nedsövd kunde Anna börja sin undersökning. Hon startade med att känna försiktigt runt ögat för att kontrollera trycket, därefter tittade hon i båda ögonen med en lampa. Anna fastställde att Mållgan blivit blind på vänsterögat. Linsen hade lossnat vilket kan vara smärtsamt de första dagarna, det dåliga humöret fick därmed sin förklaring.

Smärtan hade antagligen försvunnit av sig själv eftersom Mållgan är som ”vanligt” igen. Nu har kroppens naturliga läkningsprocess tagit vid, förklarade Anna. Ögat kommer fortsätta att bli mindre och mindre men det innebär ingen smärta eller lidande för honom. Ändå, för säkerhets skull, fick Mållgan smärtstillande som han ska gå på i 10 dagar.

Lugnt uppvaknande innan hemgång

Inlindad i filtar på undersökningsbordet vaknade patienten långsamt till medvetande. Anna avslutade med att väga honom, innan matte och hamster kunde lämna kliniken. Clara lättad och Mållgan nöjd över att återvända till sin egen bur därhemma igen.

Om du behöver boka veterinärbesök

Du vet väl att du kan boka tid för veterinärkonsultation hos många av våra kliniker online?

Boka online här