Ökat antal fall av allvarlig magsjuka hos hundar i Norge

fredag 6 september 2019
terrier_magsjuka_800x400

I Norge ser vi en ökning av antal fall av hundar som drabbas av allvarliga diarréer, främst i Oslo med omnejd. Man vet ännu inte vad detta beror på, om det finns en gemensam nämnare, eller om det är en summa av olika omständigheter. Det finns många anledningar till att en hund kan drabbas av magsjuka. Norska myndigheter arbetar med att ta reda på orsaken i samarbete med Evidensia Norge och andra djurkliniker. I Sverige ser vi ännu ingen liknande effekt eller misstänkt smitta, men våra djurkliniker och djursjukhus är väl rustade för att ta hand om magsjuka hundar i fall de dyker upp.

Om ditt djur inte är sjukt:

Undvik att resa till Norge med hunden om möjligt. Om vi får svenska fall kommer detta att meddelas.

Om du HAR ett djur som ÄR sjukt i diarré/kräkningar:

  • Är hunden allmänpåverkad rekommenderar vi att du kommer in med den akut. Anmäl ankomst direkt men låt hunden stanna i bilen tills anvisat isoleringsrum är tillgängligt.
  • Om hunden har blodig diarré eller kräks, rekommenderar vi att du kommer in med den akut. Anmäl ankomst direkt men låt hunden stanna i bilen tills anvisat isoleringsrum är tillgängligt.
  • Har hunden endast diarré rekommenderar vi att du kontaktar oss eller onlinetjänsten Min Veterinär för hjälp och rådgivning.
  • Om hunden HAFT diarré/kräkning behöver ni inte komma in om inte symptomen återkommer.

Kan man delta på hundträningar, låta hunden hälsa på andra hundar och så vidare?

Vi vet inte säkert hur smittsamt detta är, vad det rör sig om för smitta eller om det ens är en smitta. I Sverige har vi ännu ingen rapporterad ökning av fall. Därmed är det svårt att säga något säkert om detta förrän vi vet mer.

Se nyheten på tv4